På torsdagen bjöd socialminister Jakob Forssmed (KD) in till en pressträff för att informera om läget kring spridningen av sjukdomen apkoppor, även kallad mpox. Närvarade gjorde även Folkhälsomyndighetens tillförordnade generaldirektör Olivia Wigzell och statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Apkoppor har på senare tid spridits på bred front i flera afrikanska länder. Virussjukdomen har nyligen fått ett relativt rejält fäste även i västvärlden, i synnerhet bland homosexuella män som har oskyddad sex med många partners. Vaccin finns dock för den som vill undvika att smittas av viruset och symptomlindrande antivirala läkemedel för den som är aktivt sjuk.

På onsdagen kallade Världsorganisationen WHO till krismöte där man klassade situationen som en ”global nödsituation”. Med anledning av det ser sig den svenska regeringen manad att hålla pressträff för att informera om sjukdomen relaterat till svenska förhållanden.

Fått nytt mindre politiskt inkorrekt namn

På grund av vilka grupper som främst drabbats av sjukdomen har nyligen rekommenderats att i stället för det traditionella namnet apkoppor använda beteckningen mpox som är en sammandragning av ”monkey pox” som betyder just apkoppor.

Svenska myndigheter återfinns bland dem som anammat påbudet. Samtidigt döljer det faktumet att det rör sig om en så kallad zoonos, där smittan har överförts från apa till människa och sedan vidare.

”Regeringen följer utvecklingen noga”

Jakob Forssmed inledde pressträffen med att beskriva smittoläget i vissa afrikanska länder som allvarligt. Han lugnade samtidigt svenska folket med att Folkhälsomyndigheten redan tidigare fått i uppdrag att köpa in stora mängder vaccin mot viruset och att detta lager nu finns på plats.

– Regeringen följer utvecklingen noga och har nära dialog med Folkhälsomyndigheten i frågan, försäkrade socialministern och tillade att man även har ”tät kontakt med andra relevanta aktörer” internationellt.

Vidare berättade Forssmed att det just nu finns ett bekräftat fall av den allvarligare typen av apkoppor, klad 1, i Sverige, men nämnde inte vilken grupp den smittade personen ifråga tillhör.

Sverige först utanför Afrika att få in nya mutationen

Folkhälsomyndighetens tillförordnade generaldirektör Olivia Wigzell fyllde därefter i att det nu aktuella fallet av den svårare mutationen av apkoppsviruset finns i region Stockholm, och är det första i sitt slag utanför den afrikanska kontinenten. Sverige är först i världen med att få in den afrikanska sjukdomen.

– Personen har smittats under en vistelse i Afrika där det pågår ett stort utbrott av mpox klad 1.

Wigzell bedyrade för oroliga svenskar att Sverige har god beredskap för att diagnosticera, vårda och isolera smittade personer ”på ett säkert och bra sätt”. Samtidigt berättade hon att den just nu smittade personen endast har fått ”rekommendationer”, inga tvingande förhållningsorder, om hur vederbörande undviker att föra smittan vidare.

– Att en person vårdas för mpox i Sverige ökar inte risken för befolkningen i stort, hävdade generaldirektören

Runt 300 fall i Sverige av tidigare virusvarianter

När det var statsepidemiolog Magnus Gissléns tur att ta till orda, underströk han i kontrast till föregående talare att man bör ta situationen på stort allvar i enlighet med WHO:s larm. Han klargjorde också att varianter av apkoppor funnits länge på den afrikanska kontinenten och först de senaste åren börjat spridas till västvärlden.

– Sverige har haft ungefär 300 fall av varianten klad 2, berättade han.

Den nya klad 1-mutationen är dock ny för Sverige och betydligt allvarligare än de tidigare varianterna. Därav nödvändigheten för regeringen att vidta särskilda åtgärder och kalla till presskonferens.

Pressträffen kan ses i sin helhet nedan.

Tidigare artiklar på Samnytt om apkoppor:

LÄS ÄVEN: Apkoppor alltför kopplat till Afrika – döps om
LÄS ÄVEN: WHO döper om apkoppor – får ett mindre rasistiskt namn
LÄS ÄVEN: Apkoppor byter namn även i Sverige: ”Rasistiskt”
LÄS ÄVEN: Apkoppor sprids över världen – även Sverige drabbat
LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av apkoppor i Europa
LÄS ÄVEN: Apkoppor en internationell hälsokris enligt WHO
LÄS ÄVEN: Apkoppor sprider sig bland homosexuella i Sverige
LÄS ÄVEN: Sverige öppnar för restriktioner mot apkoppor – efter smittohärd på gayfestival