Bytet kommer efter Vita husets press på den globala hälsoorganisationen att agera snabbt för att minska stigmatiseringen kring virusets namn.

Enligt uppgifter till Politico planerar Världshälsoorganisationen att döpa om apkoppor och beteckna det som ”MPOX” i ett försök att ta bort stigmat kring viruset som fick fotfäste i världen tidigare i år.

LÄS ÄVEN: Apkoppor sprider sig bland homosexuella i Sverige

Beslutet, som skulle kunna meddelas i veckan, följer en första överenskommelse som WHO gjorde under sommaren för att överväga förslag på nya namn.

Det kommer också som svar på det växande trycket från topptjänstemän inom president Joe Bidens administration som privat uppmanat WHO:s ledare att ändra namnet och föreslog att USA skulle agera ensidigt om det internationella organet inte agerade tillräckligt snabbt.

Rasistiska stereotyper

Biden-administrationen ska under flera månader ha oroat sig för att virusets namn fördjupat stigmatiseringen, särskilt bland svarta, och att den långsamma vägen mot en ny beteckning hämmade vaccinationskampanjen som lanserades under sommaren.

Även folkhälsoexperter och hbtq-aktivister har krävt att man ska överge virusets namn sedan det började spridas brett i USA i våras. Det hävdades att det är oprecist att kalla det apkoppor, spelar in i rasistiska stereotyper om Afrika och är skadligt för globala motåtgärder.

LÄS ÄVEN: Apkoppor alltför kopplat till Afrika – döps om

I USA har man registrerat nästan 30 000 infektioner under utbrottet, där viruset överväldigande påverkar män som har sex med män.