En läkare och professor vid Karolinska institutet som forskar om virus, immunförsvar och cancer, har nu gått ut med en dyster varning: Stockholms sjukvård kan klappa ihop redan den kommande helgen enligt den prognosmodell som hittills visat sig stämma.

Cecilia Söderberg-Nauclér har publicerat en uppskattningsmodell på sin twitter som visar att behovet av intensivvårdsplatser i Stockholm kommer att bli betydligt större än vad Folkhälsomyndigheten planerat för. I förklaringen till modellen berättar hon att hon redan i början av mars såg att något inte stämmer i Folkhälsomyndighetens uttalanden:

”Den 9 mars blev jag på allvar riktigt orolig för hur Folkhälsomyndigheten (FHM) förhöll sig till Coronaviruset. Jag följde utvecklingen dagligen (och har gjort så sedan i januari). Man skulle sluta att testa misstänkta fall. Jag sa till min man att ”de släpper viruset fritt, will take the hit, och kommer att köra folk i ättestupa”.”

Naucler beräknade utifrån kända faktorer om hur snabbt viruset sprids samt vilken andel av de sjuka som kräver intensivvård att Stockholm redan den 6 april ska behöva 584 IVA-platser. Professorn utgick ifrån att Stockholm den 13 mars hade 365 rapporterade fall av Covid-19. Med en uppskattning av en fördubbling av antalet smittade var tredje dag skulle man ha fått 11680 sjuka den 28 mars. Om 5% av dessa ska behöva intensivvård 9 dagar senare – ungefär så länge tar det mellan symptomutbrott och inläggning på IVA – skulle Stockholm behöva 584 IVA platser den 6 april.

De åtgärder som Folkhälsomyndigheten har vidtagit kan minska behovet med 50%, men även då ser prognosen illavarslande ut: med effekten av restriktionerna inräknad skulle Stockholm behöva 1360 IVA-platser den 9 april:

Söderberg-Nauclérs modell har prövats retroaktivt och visat sig stämma: enligt hennes beräkningar skulle man i förrgår ha 84 IVA-platser belagda av coronapatienter. Enligt den officiella statistiken var antalet beläggningar i förrgår 85.

Samtidigt var antalet IVA-platser i Stockholm före krisen bara 90. Region Stockholm har pratat om en fördubbling av platserna samt att man ”står redo” för en tredubbling. Det tillfälliga sjukhus som byggts i Älvsjömässan har endast 30 intensivvårdsplatser vilket uppenbarligen inte räcker för att ge vård till alla behövande.

Söderberg-Nauclér kontaktade Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten med sina beräkningar, men han visade inget större intresse av att träffa forskarna:

”Vi var lovade möte med Tegnell dagligen mellan den 16-20 mars för att jämföra siffror (Rocklövs och andra matematikers beräkningar). Det blev inget möte. Tegnell slängde på luren åt mig den 20 mars.”

Cecilia Söderbeg-Nauclers slutsats är att Sverige kastas in i ett riskfyllt experiment för att uppnå flockimmunitet som kommer att kosta många invånare livet. Så här avslutar hon sin beräkning:

”Därför måste vi agera nu, för om ett par veckor är det för sent för att förhindra en potentiell katastrofsituation som då kan stå för dörren. Ett sådant scenario har dessutom större konsekvenser för vår samhällsekonomi, då vi med nuvarande strategi kommer att få en lång och utdragen process med besvärliga konsekvenser för våra företag och för vår samhällsekonomi. Vi utsätts nu för ett riskfyllt experiment som jag och många med mig inte gett vårt samtycke till.”

Man kan ta del av hela modellen och förklaringen på länken i hennes tweet nedan:

https://twitter.com/cecilia_naucler/status/1244307811674316800

LÄS ÄVEN: Patienter över 65 kopplas från respiratorer och hålls nedsövda tills de dör