Halal-menyer I skolorna, Koranen på hotellrummens nattygsbord kompletterat med bönemattor, ett projekt för att öppna Italiens första islamiska bank – det är sådant som redan är verklighet i islamvänliga Turin där Femstjärnerörelsens (M5S – Movimento Cinque Stelle) Chiara Appendino är borgmästare. Dessa ting kan nu bli mål att upprepa i större skala över hela landet.

Det är i Turin som Beppe Grillos parti M5S, som kandidat till senaten (det nationella parlamentets överhus), lanserar en av huvudpersonerna i det italienska samhällets förflyttning mot islamisering. Personen ifråga är Paolo Biancone, född 1970, ekonom, föreläsare ansvarig för observatoriet för islamisk finans vid universitetet i Turin och en av organisatörerna bakom förra årets islamiska ekonomiska forum i Turin.

Under forumdagarna i februari 2017 var Biancone en av huvudpersonerna i att leda Turin in i islams finansiella och kulturella värld och idén att bygga en sharia-orienterad stad för regionens 50 tusen, i huvudsak marockanska, migrantinvånare. Ambitionen att få en ny civillagstiftning på plats som är kompatibel med islam och involverar arabiska huvudstäder och turister genomsyrar den aspirerande senatorns CV.

Bland hans olika uppdrag återfinns det som VD för Halato Srl CEO, en avknoppning från universitetet som arbetar för inrättande av halalcertifieringar. Biancone sitter dessutom i styrelsen för Al Najah Capital, ett företag som sysslar med att locka till sig investerare från länder i Persiska viken. Han sitter även i styrelsen för Modest Fashion Italia, det första italienska företaget för muslimskt mode. Slutligen är Biancone chefredaktör för tidskriften European Journal of Islamic Finance.

Bland de olika initiativ som genomförts i samarbete med M5S-borgmästaren i Turin finns, vids sidan av specialmenyer för muslimer, nya riktlinjer för hälsovården om att upprätta könssegregerade vårdavdelningar, apotek med produkter som är kompatibla med religion and speciella lån för de muslimer som ”inte köper hus”. Inom muslimsk finans är alla instrument som innefattar ränta bannlysta, exempelvis lån. Därför studeras nu särskilda former av kreditgivning som inte bryter mot Koranens regler.

Källor: www.ilgiornale.it