I Frankrike fortsätter folkrörelsen Gula västarna sin stadiga kamp mot president Emmanuel Macrons politik och försämrade levnadsvillkor i landet. Den här helgen har flera fastigheter eldhärjats. Samtidigt har presidenten blivit hårt kritiserad i sociala medier för att tillbringa helgen med skidåkning och pampigt restaurangbesök i alperna.

Den 18 protestveckan ska enligt inrikesministeriet ha samlat omkring 32 000 personer i protester runt om i landet och fler än 100 personer uppges ha blivit gripna. Vid sidan om de officiella siffrorna cirkulerar det helt andra siffror i sociala medier. Enligt dessa har den här helgen mellan 230 000 och 290 000 personer deltagit i protester runt om i Frankrike.

https://www.instagram.com/p/BvHE2YahdFN/?utm_source=ig_web_copy_link

Ett bankkontor i centrala Paris tillhörande Banque Tarneaud sattes i lågor. Det finns ytterligare uppgifter om ett antal butiker och kiosker som eldhärjats, rapporterar Euronews.

https://www.youtube.com/watch?v=a9uxPMukW4k

Här nedanför syns det hur demonstranter bränner EU-flaggan.

Polisbrutalitet
Fransk polis fortsätter med sin hårda linje mot demonstranter. Det cirkulerar material som visar att man även gett sig på sjukvårdspersonal.

https://twitter.com/sotiridi/status/1106938621624504320

Vänsterextremister infiltrerar
Den här helgen beklräftade inrikesminister Christophe Castaner uppgifter som tidigare cirkulerat om att många av brandattackerna och butiksplundringarna utförs av extremister som har infiltrerat rörelsen.

Röda sjalarna
I skuggan av Gula västarnas framfart har det bildats en ny rörelse – Röda sjalarna. Enligt företrädaren Philippe Lhoste samlar man omkring 40 000 människor som protesterar mot våldsamheterna som återkommer varje helg, rapporterar TT.

Rörelsen misstänks dock vara organiserad av regeringen för att skapa en motvikt till Gula västarna på gator.

Macron kritiseras för semester
Samtidigt som protesterna eskalerade runt om i Frankrike blev presidenten hårt kritiserad för att avnjuta en skidsemester i alperna tillsammans med hustru och vänner.

Ett twitterinlägg lyder ”Hej, mitt namn är Macron, jag är Frankrikes president. Jag åker skidor. Jag dricker vin med mina etablissemangsvänner. I 18 veckor har mitt land Frankrike brunnit. I 18 veckor har Gula västarna protesterat. Jag bryr mig inte. Jag tar hand om mina rika vänner”.