Företrädare för den kinesiska regeringen i Peking fördömer de oppositionella politiker i Hong Kong som sägs uppmana stadens unga att demonstrera. En 15-åring arresterades vid protester under första maj efter att ha kastat bensinbomber mot polisen. Nu räcker det, säger de kinesiska myndigheterna.

Sammanlagt har elva hemmagjorda bomber upptäckts i samband med protesterna i Hongkong. Demonstranter har beväpnat sig med allt från hammare till pilbågar och sammandrabbningarna med kravallpolis har många gånger varit brutala. Över 2000 demonstranter har hittills arresterats.

Pekings representanter i Hongkong varnar nu stadens invånare att det inte finns någon framtid för autonomin om de radikala anti-regeringsprotesterna tillåts återgå till kaos och våld. Protesterna i Hongkong, som startade i Juni förra året, har sedan coronavirusets utbrott mattats av avsevärt men har nu blossat upp igen.

Sammandrabbningar mellan studenter och kravallpolis

Under första maj, ett nära nog heligt datum i det kommunistiska Kina, arrangerades illegala demonstrationer med sammandrabbningar mellan studenter och kravallutrustad polis som följd. Demonstranterna skingrades till slut med tårgas.

En femtonårig pojke arresterades efter att ha kastat en bensinbomb mot polisen. Några timmar senare hittades även tre andra misstänkta bomber i en skola, rapporterar South China Morning Post.

Demonstranternas krav

Demonstranterna har fem krav på myndigheterna och vill inte ge vika. “Five key demands, not one less” är slagord som ofta hörs vid protesterna.

 1. Fullt tillbakadragande av utlämningslagen
  Lagen skulle tillåta att brottslingar skickas till Kina, utan rättegång i Hongkong. Demonstranterna misstror det rättsliga systemet i Kina och motsätter sig Kinas försök att kontrollera Hongkong.
 2. En utredning gällande polisbrutalitet
  Åtskilliga exempel på polisbrutalitet har dokumenterats under protesterna. Demonstranterna vill att en separat kommission ska undersöka alla anklagelser.
 3. Tillbakadragande av klassificeringen av demonstranter som ”upprorsmakare”.
  Både Hongkongs chefsminister Carrie Lam och polisekommissionären Lo Wai-Chung har kallat demonstranterna ”upprorsmakare”, vilket är en klassificering som i Hongkong berättigar ett straffvärde på 10 års fängelse. Demonstranterna vill att denna klassificering dras tillbaka.
 4. Amnesti för samtliga arresterade demonstranter
  Hittills har fler än 2 000 personer arresterats i samband med protesterna. Demonstranterna kräver att dessa människor ska befrias från anklagelser och straff.
 5. Mer demokrati i lagstiftningsrådet
  Endast hälften av medlemmarna i lagstiftningsrådet (de som utarbetar Hongkongs lagar) röstas in av väljare, resten tillsätts utan inflytande från befolkningen.

”Hongkong har ingen framtid”

De kinesiska myndigheterna ser dock inte ut att vara villiga att ge efter utan säger sig nu söka enighet för att bekämpa coronaviruskrisen, något som demonstranterna ser som ett svepskäl.

”Människor världen runt har slutit sig samman i kampen mot viruspandemin men i Hongkong fortsätter extremister att hetsa folk att delta i våldsamheter och placera ut bomber på offentliga platser”, sade myndigheternas talesman. ”Hongkong har ingen framtid om de våldsamma protesterna återupptas”.

Nedan en videosammanfattning av protesternas första 100 dagar.

authorimage