Sedan april 2019 sitter 49-årige Julian Assange i brittiskt fängelse och riskerar utlämning till USA. Enligt Michael Kopelman, professor emeritus i neuropsykiatri vid King’s College i London, lider Assange av svår depression och är i ett så pass dåligt skick att han borde klassas som högrisk för självmord.

Det var i ett utlämningsförhör i London som Kopelman vittnade om Assanges mentala tillstånd i högsäkerhetsfängelset Belmarsh, där mördare och terrorister vanligtvis hålls. Där har han också mestadels suttit i isoleringscell och hålls dessutom kraftigt medicinerad.

LÄS ÄVEN: Förvirrad Julian Assange inför domstol – hade svårt att komma ihåg sitt namn

Enligt Kopelman har Assange börjat göra förberedelser för att ta sitt liv genom att bland annat bikta sig för en katolsk präst, skriva avskedsbrev till sin familj och börjat arbeta på ett testamente.

Hör röster

Ytterligare konsekvenser av isoleringen ska vara att Assange hör röster i sitt huvud som säger ”vi kommer för att ta dig” och andra slags somatiska hallucinationer, vilka dock ska ha försvunnit nu. Han ska även ha haft en lång historia av musikaliska hallucinationer, vilket förvärrades i fängelse.

LÄS ÄVEN: Julian Assange berättar om sin isolering i brev från fängelset

Assange ska ha haft en nära döden-upplevelse och ha undrat ifall CIA hade hittat något sätt för att komma åt honom.

Kopelman menar att det är den överhängande risken för, eller en genomförd, utlämning som skulle trigga ett verkligt självmordsförsök.

LÄS ÄVEN: 60 läkare i öppet brev: ”Assange kan dö i fängelset”