Utöver kravet om PUT till de ”ensamkommande” som varit i Sverige över ett års tid, vill man även ha en revidering av säkerhetsläget i Afghanistan och ett stopp för utvisningarna dit.

I samband med att de första migrationsdomstolarna som behandlade fall där man åberopade den så kallade gymnasielagen sågade densamma och vägrade tillämpa den, ansåg afghanernas talesperson Fatima Khawari att det var en ”perfekt tid att kräva mer” – permanenta uppehållstillstånd direkt.

LÄS MER: Afghanledaren om domstolarnas sågning av gymnasielagen – ”Perfekt tid att kräva mer”

Nu avser man lägga lika mycket kraft bakom det nya kravet som det gamla, vilket Annie Lööf och Centerpartiet såg till att klubba igenom i riksdagen.

Inför årsdagen av då protesterna satte igång, den 6 augusti, kommer man att ”strejka” igen på Mynttorget i Stockholm.

Precis som sist är det organisationerna Ung i Sverige och Tillsammansskapet som håller i strejken. På arrangemangets Facebooksida kan man läsa om hur de resonerar kring sin nya manifestation:

Politikerna dåliga omdöme och Migrationsverkets vårdslösa hantering har kostat de ensamkommande ungdomar deras tonårstid, deras hälsa och i vissa fall livet. De som lovades en fristad här kunde inte veta att de i stället skulle bli en del av ett politiskt spel som trissat upp rasismen i hela samhället. Svenska folket vill och kan växa och välkomna, och har visat den styrkan och det ledarskapet igen och igen som politikerna saknat.

Den nya gymnasielagen som kulle ge ungdomarna en framtid här avfärdas domstolarna, ännu ett slag mot de redan utsatta som får vänta på vad som ska hända med deras liv. Den majoritet i riksdagen som röstade för lagen med ambition att lösa situationen för den här gruppen unga kan nu realisera den ambitionen med en långsiktig lösning.

Ingen vet hur många barn som har behandlats som vuxna i rättsosäkra asylprocesser. Att kastas mellan hopp och förtvivlan så länge är vad historieböckerna kommer kalla byråkratisk tortyr, och hela tiden växer skuggsamhället sig större med ungdomar som tvingas ut i hemlöshet, på bekostnad av allas trygghet. Flyktingbarn behandlas som vuxna och vuxna som flytt behandlas som värdelösa. Gränspolischefen själv säger att det är omöjligt att utvisa alla man inte gett uppehållstillstånd. Hur många år till?

Det enda rätta är det som är bäst för hela samhället, en långsiktig och rättvis lösning som gör det möjligt att bygga samhället tillsammans; permanenta uppehållstillstånd. #PUTNU !