På fredagen talade Rysslands president Vladimir Putin vid cermonin för utbrytarregionerna i Ukraina som nu ska integreras i landet. Men Putins tal handlade inte särskilt mycket om just Ukraina utan mer om västvärldens ”hegemoni” och ett kulturkrig mot ”satanism”.

Talet hölls i Moskva i samband med att Putin meddelade att utbrytarregionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson i Ukraina nu är ryska och ska försvaras för evigt – vilket har mött hårda fördömanden i Europa och Nordamerika.

LÄS ÄVEN: Putin: ”Väst sprängde Nord Stream – sanktioner var inte tillräckligt”

I talet varnade Putin för att västvärlden med USA i spetsen försöker styra hela världen. Enligt Putin dikterar USA världen genom ”knytnäven”, teknologi och dollarn. Varje stat som motsätter sig USA:s hegemoni förklaras antingen som en fiende eller utsätts för avskräckningsmetoder i form av militärbaser, allianser och sanktioner.

– När de är missnöjda införs sanktioner – även mot sina egna allierade. Mot den där banken eller det där företaget. Det här är deras sätt och de kommer bara att fortsätta att expandera det. De har allt i sikte – inklusive våra grannländer.

Han hävdar att väst för ett hybridkrig mot Ryssland för att få ned landet på knäna.

– De vill se oss som en koloni. De vill inte ha samarbete på lika villkor, de vill plundra oss. De vill inte se oss som ett fritt samhälle utan som en skara själlösa slavar.

De bryr sig bara om sin egen fördel”

Putin berörde sanktionerna mot Ryssland som han kallar för ett sanktionsblitzkrieg. Enligt presidenten förblindades västvärlden av sitt eget önsketänktande och trodde att hela världen skulle följa efter deras sanktioner på kommando. Men enbart, vad Putin kallar, ”politiska masochister” och beundrare av okonventionella former av internationella relationer följde efter USA:s krav.

Med ”politiska masochister” syftar Putin på USA:s allierade som har släppt in, övergett sin suveränitet och tillåtit landet att diktera. Enligt presidenten ägnar sig USA samtidigt åt att spionera på dessa länder som man kallar för sina allierade.

Han nämner att de allierades ledare utsätts för spionage både på deras arbetsplatser och i deras hem – medan länderna bara sväljer USA:s arroganta uppförande som om de är deras slavar.

USA:s ageranden pekas ut som orsaken till flyktingströmmarna på senare år.

– I vissa länder går de härskande eliterna frivilligt med på att bli deras lakejer. Andra mutas eller skräms. De som vägrar blir lagda i ruiner. De förstör hela stater och lämnar efter sig humanitära katastrofer med miljontals havererade och förstörda människoliv. De skapar terroristgrupper. De bryr sig inte. Allt de bryr sig om är deras egna fördelar.

Vidare hävdar Putin att de västerländska eliternas diktatur drabbar alla samhällen – även västerländska. Han lyfter att politikerna i Europa nu tvingas övertala sina medborgare att äta och duscha mindre men även att klä sig varmare inomhus. Den som vågar ifrågasätta utvecklingen klassas som radikal eller extremist och förklarar alla problem genom att skylla på Ryssland.

– Politikerna pekar på Ryssland och säger: ”där är orsaken till alla dina problem”. Fler lögner.

Väst är drabbade av satanism

Putin angrep även vad han menar är ”ren satanism” som styr i västvärlden och sprider sig – där ledarna helt har tappat greppet om vad det innebär att vara människa. Att man har övergett sin religion och förnekar traditionella familjevärderingar.

– Skulle vi i Ryssland, istället för mamma och pappa, vilja ha förälder 1 och förälder 2? Vill vi ha skolor som undervisar barnen i perversioner som leder till samhällets nedbrytning och utrotning. Att det inte bara finns kvinnor och män, utan många olika kön? Att man kan genomföra könsbyten? Man vill göra sig av med alla traditioner. Det är en öppen satanism.

Putin slår fast att den nuvarande nykoloniala modellen med USA:s diktering håller på att upphöra men att makthavarna i västvärlden kommer att försöka hålla fast vid den till slutet. Han varnade även för att västvärldens ledare kan komma att skapa en kollaps av det finansiella systemet och skylla allting på det eller använda den gamla formeln med tillväxt genom krig.

Putin hävdar att världen just nu genomgår en revolutionär omvandling och att västs hegemoni är dömd att få ett slut.

Talet är 37 minuter och kan ses nedan:

USA svarar

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har kommenterat Putins tal och han menar att den ryske presidenten angriper västvärlden med anklagelser om ”satanism” för att rättfärdiga sina ”koloniala och imperialistiska beslag av land” i Ukraina.

Senare på fredagen kommenterade även USA:s president Joe Biden Putins drag. Biden meddelade att man inte skräms av Putin och att ”USA och alla Nato-allierade är redo att försvara varenda tum av Nato-territorium”.

LÄS ÄVEN: Trump varnar för tredje världskriget
LÄS ÄVEN: Putin till västvärldens folk: ”Alltihop är en lögn”