Det går inte att vinna ett krig mot Ryssland på slagfältet, och ryssarna krigar för sin existens. Det hävdar president Vladimir Putin i ett tal till nationen idag.
– Vi försvarar vårt eget folk. Vårt hem, säger han.

Det fanns i västvärlden en del nyfikenhet och förväntan i luften inför den ryske presidentens tal till landets parlament under förmiddagen idag. På fredag har det gått ett år sedan den ryska invasionen av Ukraina, och många undrade om han hade något nytt i kikaren inför årsdagen.

Putin anklagas för desinformation

Flera västmedier, som The Independent, The Telegraph, franska Le Figaro och tyska statsmediebolaget DW, valde att direktsända talet – trots EU:s och västmakternas bannlysning av ryska medieutsändningar och försök att blockera dem för människor i västvärlden.

Men talet, som pågick i närmare två timmar innan det avslutades med den ryska nationalsången, innehåller egentligen få nyheter eller överraskningar. Efter mindre än en kvart valde DW att bryta sin sändning, och istället låta journalister kommentera talet.

Dessförinnan hade en varningstext om att Putin sprider desinformation lagts över sändningen.

Putin: Ett försvarskrig

Putin inleder som väntat med att tala om kriget, eller den särskilda militära insatsen, i Ukraina. Att det är ett försvarskrig som Nato och västmakterna skapat, och som Ryssland försökt undvika.

– Ni vet allihop väldigt väl att vi har gjort allt vi kan, verkligen allt vi kan, för att lösa det här problemet på ett fredligt sätt, säger han och hävdar att väst mobiliserade för krig långt innan den ryska invasionen genom att förse ”den nynazistiska regimen” i Ukraina med vapen och underblåsa ”terrordåd” mot den ryska minoriteten i Donbass.

– Västledarnas försäkringar om att de önskar fred för folket i Donbass visade sig vara, vilket vi nu ser, falskt. En grym lögn.

Den ryske presidenten har länge hävdat att Ukraina, i maskopi med Nato och västmakterna, efter en offensiv i Donbass planerade invadera Krimhalvön och därmed även Sevastopol och den ryska marinbasen där.

– Vi har förstått det. Vi har förstått hur Kiev tänker. Kiev har öppet talat om att attackera Krim. Vi försvarar vårt eget folk. Vårt hem, säger han.

Kan inte vinna på slagfältet

Putin påpekar hur det i västvärlden talas om att tvinga Ryssland till en ”strategisk förlust”. På EU-nivå har önskemål om att stycka upp landet i flera mindre stater diskuterats.

LÄS MER: SD:s partigrupp föreslår: Stycka upp Ryssland i flera stater

– Vad betyder det? Vad betyder det för oss? Det betyder att de vill förgöra oss en gång för alla, konstaterar Putin.

– Det handlar om vår existens.

Men enligt den ryske presidenten kommer västmakterna inte lyckas uppnå sina mål militärt. Istället försöker de underminera det ryska samhället på andra sätt.

– De kan inget annat än inse att det inte går att vinna ett krig mot Ryssland på slagfältet. Därför bedriver de även ett allt mer aggressivt informationskrig där måltavlan i första hand är den yngre generationen. Återigen ljuger de ständigt och förvränger historiska fakta. De attackerar vår kultur, den ryskortodoxa kyrkan, och våra traditionella institutioner.

LÄS ÄVEN: Centerprofil vill ”kasta ut” rysk-ortodoxa kyrkor

– Titta bara på vad de gör mot sina egna folk. De förstör familjen, de förstör sina nationella och kulturella identiteter, de perverterar och förgriper sig på sina barn. Till och med pedofili ses som normalt. Det är en normal del av deras liv.

”Köpta titlar”

I början av talet får Putin med jämna mellanrum artiga, gränsande till återhållsamma, applåder. De församlade potentaternas entusiasm tilltar emellertid betydligt när han talar om oligarker och nyrika ryssar som fått pengar, egendom och andra tillgångar beslagtagna i västvärlden.

Presidenten menar att det är lönlöst att försöka ”köpa sig en titel” och tro att man som ryss kan lyckas i västvärlden.

– De kommer alltid vara andra klassens medborgare där, säger han.

Istället för att försöka driva rättsprocesser och få tillbaka konfiskerad egendom tycker Putin att de ryssar som ruinerats av sanktionerna bör svälja förlusten, och flytta hem istället för att hoppas på en framtid i exil.

– Starta upp nya företag och investera i Ryssland istället, uppmanar han och får stående ovationer.

Eget finansiellt system

En stor del av Putins tal handlar om Rysslands ekonomi, som även av västerländska bedömare anses prestera bättre än väntat givet de hårda sanktionerna. I höstas hade Ryssland den lägsta arbetslösheten sedan Sovjetunionens upplösning.

Han talar om hur Ryssland, tillsammans med sina allierade, bygger upp ett eget system för internationella transaktioner efter att ha stängts av från Swift. När länder som Kina och Indien börjar använda det nya systemet tror Putin att det leder till kris i västvärlden, och att valutor som dollar och euro förlorar i betydelse.

– De har lyckats vålla detta själva, menar den ryske presidenten.

När den 70-årige statschefen glider in på långa utläggningar om olika inrikespolitiska jättesatsningar han vill göra, verkar en del av åhörarna tycka talet blir allt för långrandigt och repetetivt. Som Putins tal tenderar att bli.

RT

Men det återgår snart till syrlig kritik mot västvärlden, som skildras som ett samhälle i ”förfall” – något Putin vill skydda ryssarna ifrån.

– Vi tror inte att vårt samhälle är överlägset, men det är vårt. Vi ärvde det från våra förfäder, och vi ska bevara det åt våra barn, säger Vladimir Putin.