Rysslands president Vladimir Putin kallade under måndagen till krismöte med anledning av situationen i Kursk-regionen i Ryssland, där ukrainska trupper fortsätter att rycka fram. 180 000 ryssar har flytt eller evakuerats undan den ukrainska offensiven.
– Situationen i regionen är just nu svår, säger Kursks guvernör Alexej Smirnov.

Omkring tusen kvadratkilometer. En yta stor som Göteborgs kommun. Så mycket av Ryssland kontrolleras just nu av ukrainska trupper, hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Det är bara rättvist att förgöra de ryska terroristerna där de är. Där de begår sina attacker ifrån, säger Zelenskyj i ett tal som laddats upp i hans sociala medier.

Den ukrainske presidenten drar paralleller till Kurskolyckan. Ubåtskatastrofen i Barents hav i augusti år 2000 då samtliga 118 besättningsmedlemmar omkom. En händelse som inträffade i början av Putins första mandatperiod som president.

– Nu kan vi se vad Putins slut kommer bli. Och det blir också Kursk. Det här katastrofala kriget, menar Zelenskyj.

Faksimil

“Svår situation”

Det finns anledning att ta ukrainska påståenden om den egna militärens framgångar med en nypa salt. Men även ryska källor erkänner att de ukrainska trupperna avancerar, och erövrar allt mer rysk terräng.

Sedan ukrainska trupper natten till förra tisdagen gick över gränsen in i Ryssland, så har de ryska trupper som mobiliserats inte kunnat stoppa dessas avancemang.

– Situationen i regionen är just nu svår, menar Kursks guvernör Alexej Smirnov.

Under måndagen deltar han i ett krismöte tillsammans med Putin, nationalgardets överbefälhavare Viktor Zolotov, FSB-chefen Alexander Bortnikov och andra höjdare i Kreml.

Smirnov talar om att ukrainarna tagit kontroll över 28 ryska samhällen och öppnat upp en 40 kilometer bred ny front, innan Putin avbryter och säger åt honom att inte kommentera den militära situationen. Det är den ryska militärens uppgift.

Bild: ISW

Guvernören berättar därefter att 180 000 ryssar antingen har flytt eller uppmanats evakuera undan de framryckande ukrainarna. Evakueringscentraler med temporära bostäder har upprättats runt om i Ryssland. Bland annat i Moskva.

Målet: Kärnkraftverk

Det finns fler anledningar till de omfattande evakueringarna. Ett tiotal mil norr om om den ukrainska offensiven ligger Kursk kärnkraftverk. Två reaktorer i drift, två har stängts och håller på att avvecklas och ytterligare två är under uppförande.

Det finns misstankar om att det är detta kraftverk som ukrainarna har som mål. En slags revansch för att ryssarna erövrade kärnkraftverket i Zaporizjzja för drygt två år sedan – och fortsatt kontrollerar kraftverket.

Vladimir Putin menar att Kursk-offensiven görs på uppdrag av Ukrainas “västerländska herrar”.

– Uppenbarligen försöker fienden förbättra sin framtida förhandlingsposition. Men vilka förhandlingar kan vi tala om med människor som urskillningslöst slår mot civila, mot civil infrastruktur eller försöker hota kärnkraftverk? frågar han sig under krismötet.

Foto: Kreml

– Vad kan vi ens prata med dem om?

“Terrorister”

Förutom krigshärjade Kursk-regionen har beredskapen skärpts i de intilliggande ryska regionerna, eller oblasten som det också kallas, Brjansk och Belgorod. I Ryssland talas det om en “anti-terrorinsats”.

Båda sidor anklagar nämligen motparten för att vara terrorister på grund av beskjutning över gränsen som drabbar civilbefolkningen. Det egna skjutandet anses alltid försvarligt, medan motståndarsidans stämplas som förkastligt och kriminellt.

LÄS ÄVEN: Zelenskyjs NYA front in i Ryssland

Den som vill följa offensiven i Kursk hänvisas främst till Telegramkanaler eller olika sociala medier-konton. I synnerhet ryska sådana postar just nu gärna filmer på utslagna tyska Leoparder och brinnande amerikanska Stryker-fordon.

Den ukrainska militären kommenterar emellertid inte offensiven i Kursk överhuvudtaget. Åtminstone inte officiellt. Det finns en förklaring till det.

Foto: Rysslands militär

Zelenskyjs personliga plan

Den brittiske militäranalytikern Michael Clarke skriver i The Times att det är president Zelenskyj själv som beordrat attacken in i Kursk, och att han pressat sina militära befäl i månader för att få igenom en “sommaroffensiv”.

Enligt Clarke är det en “allmänt känd hemlighet” att det är den ukrainske presidenten som tagit beslutet, alltså inte överbefälhavare Oleksandr Syrskyj.

Ett “desperat” försök att ändra bilden av att Ukraina håller på att förlora kriget, menar den brittiske militäranalytikern. Ukraina satsar just nu stora resurser på Kursk-offensiven; flera brigader är inblandade med tusentals soldater.

För Ukraina handlar det även om att tvinga Ryssland att flytta trupp från fronten i Donbass i Ukraina, där ryssarna fortsätter att avancera, hem till Kursk. På så sätt hoppas de ukrainska försvararna få lite andrum.

Än så länge tycks Ryssland ha valt att inte omgruppera trupperna, utan skramlar istället ihop nya styrkor för försvaret av den ryska regionen.

LÄS ÄVEN: Fortsatt ukrainsk ockupation i Ryssland