Under en pressträff talade den ryske presidenten om transkvinnor som deltar i sporter tillsammans med biologiska kvinnor, som han menar håller på att förstöra damidrotten.

Transkvinnor, alltså biologiska män, som tävlar med biologiska kvinnor i sporter och inte sällan utklassar övriga är ett ämne som ånyo väcker debatt.

LÄS ÄVEN: Transkvinnor ett bakslag för amerikansk kvinnoidrott

På en pressträff på torsdagen i Moskva kom Vladimir Putin in på det känsliga ämnet som han menar är resultatet av en urspårad politiskt korrekt värld och dess orimliga krav.

– Det är oundvikligt att ”woke-världen” kommit hit. Det är som coronaviruset. Nya varianter dyker upp hela tiden, vi kan inte undgå det. Det är nödvändigt att hitta effektiva åtgärder. Om någon tror att män och kvinnor är en och samma, det är upp till dem, men det finns sunt förnuft, sa Putin.

LÄS ÄVEN: Testosterongränsen skärps för transkvinnor som tävlar i friidrott

Putin varnar för att damidrotten inte kommer att överleva ifall utvecklingen tillåts fortsätta.

– En man förklarar sig själv som kvinna och tävlar i tyngdlyftning, eller någon annan sport. Damidrott kommer då att upphöra att existera. Det måste finnas något slags sunt förnuft. Jag stöder ett traditionellt synsätt, där en man är en man och en kvinna är en kvinna. Mamma är mamma och pappa är pappa.

Efterlyser sunt förnuft

Putin tog även upp fall där män hävdat att de identifierar sig som kvinnor, blivit flyttade till kvinnofängelse och där våldtagit cellkamrater.

– Det måste finnas sunt förnuft i allt.

LÄS ÄVEN: Stämning för att förhindra transkvinnors deltagande i löptävlingar

I framför allt USA har man vid flera olika fall försökt att förbjuda transkvinnors deltagande i damidrotter, med varierat resultat.