Konflikten mellan Rysslands militärledning och privatarmén Wagnergruppen har återigen blossat upp. I vad massmedia beskriver som ett kuppförsök har Wagnergruppens ledare och soldater rest från Ukraina till Ryssland för att möta landets militärledning. Wagnergruppen säger sig vilja uppnå rättvisa genom att ställa militärledningen till svars och reda ut den långa konflikten. Nu cirkulerar videoklipp som visar när privatarmén har anlänt till den ryska staden Rostov. Landets president Vladimir Putin kommenterar att agerandet är förräderi och att svaret kommer att bli hårt.

Under en längre tid har det funnits en öppen dispyt mellan det ryska försvarsdepartementet och Wagnergruppen. Privatarmén, som är en del av det ryska försvarsdepartementet genom militära kontrakt, har gjort flera utspel i vilka det bland annat hävdas att gruppen inte får tillräckligt med ammunition och att den ordinarie ryska armén inte är tillräckligt bra vid fronten i Ukraina.

LÄS ÄVEN: Wagner: Vi har tagit Bachmut

I det senaste utspelet från Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, tidigare Putins kock, påstår han att den ryska militären har attackerat privatarméns soldater i Ukraina. Rysslands militär har svarat att det är falsk information och en provokation.

Prigozjin framför även att hela den ryska invasionen av Ukraina bygger på lögner. Se Wagnerledarens video nedan:

Uppror ”för rättvisa”

Prigozjin, ledare av Wagnergruppen 25 000 soldater, meddelade nyligen att man lämnar Ukraina och beger sig in i Ryssland i ett uppror för rättvisa. På lördagsmorgonen kom rapporter att Wagnergruppen omringat försvarsdepartementets byggnad i staden Rostov.

Prigozjin kräver att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabens chef Valerij Gerasimov överlämnas till hans styrkor för samtal. Om inte – ska Wagnergruppen marschera till Moskva för samtal om att byta ut landets militärledning, hävdar Prigozjin.

Rysslands federala säkerhetstjänst, FSB, har öppnat en brottsutredning mot Prigozjin. Utredningen gäller uppvigling till väpnat uppror. Han riskerar ett fängelsestraff på 12-20 år.

Putin höll tal till nationen

På lördagsmorgonen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal till nationen om den pågående situationen. Putin uppmanade privatarméns soldater att lägga ned sina vapen och ansluta sig till den statliga armén.

I talet hyllade Putin privatarmén som ”hjältarna som befriade Donbass”, men framförde att de nu har lurats med på ett kriminellt äventyr och begått myteri. Han kallade Prigozjins agerande för förräderi och meddelade att landet kommer att ”agera bestämt” för att stabilisera situationen.

– Det vi står inför är den exakta definitionen av ett svek. Överdriven ambition och egenintressen har lett fram till detta förräderi. Sveket är mot ens eget land, ens eget folk och anledningen till att soldater och befälhavare har stridit och dött, sida vid sida med andra ryska enheter, framförde Putin.

– Alla som har deltagit i detta myteri kommer att straffas. Jag kommer att göra allt för att försvara Ryssland, sa Putin.

Se hela Putins tal nedan:


LÄS ÄVEN: Regeringen: Terrorstämpla Wagner