putin-erdogan-turkstream
Utrikes

Putin överens med Erdogan: ”TurkStream” ska kringgå EU:s gasembargo

Publicerad 10/20/2022
Annons

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att han kommit överens med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin om att skapa ett nav för naturgas i Turkiet. Syftet med överenskommelsen från rysk sida uppges vara att runda de sanktioner som EU infört mot Ryssland på grund av anfallskriget i Ukraina och få avsättning för sin gas i Europa med Turkiet som bulvan.

Det var i ett tal inför medlemmar i det styrande islamistpartiet AKP som Erdogan leder som det slutliga beskedet kom om att han kommit överens med Putin om att låta Turkiet fungera som mellanhand för rysk gas för vidare försäljning till EU-länder. Signaler om att det var på gång kom redan i förra veckan.

Motivet för Ryssland är uppenbart, att kringgå Bryssels sanktioner. Vad Turkiet vinner på överenskommelsen är mer höjt i dunkel men kan handla om en kombination av ökad makt och kontroll över Europas energiförsörjning, ekonomiska vinster på vidareförsäljningen och fortsatt balanserade förbindelser med Ryssland parallellt med dem till Nato där man är medlem.

”TurkStream” genom Svarta havet

Gasledningen TurkStream går redan idag via Svarta havet och skulle i sådant fall byggas ut. Det framgår inte hur snabbt den tekniska infrastrukturen kan vara på plats men både Ryssland och Turkiet signalerar att man vill att det ska gå snabbt. Tanken är att transportvägen ska ersätta den stoppade för överföringen som nu råder i Nord Stream.

Initiativet är inte det första där rysk gas hittar omvägar in i Europa förbi sanktionerna. Samnytt har tidigare rapporterat om hur Kina och Saudiarabien ökat sin import av rysk gas som sedan säljs vidare till EU-länderna.

LÄS ÄVEN: The Economist: Europas ekonomi backar – medan ryska lyfter

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons