putin-vapenskrammel

Foto: Kreml

Utrikes

Putin till Europa: Starta Nord Stream 2 så får ni mer gas

Publicerad 9/17/2022
Annons

Rysslands president Vladimir Putin förnekade på fredagen att Ryssland har något som helst att göra med Europas energikris. Dessutom sade han att om EU vill ha mer gas borde de häva sanktionerna som förhindrar öppnandet av Nord Stream 2-ledningen.

Efter fredagens toppmöte med Shanghai Cooperation Organization i Uzbekistan pratade Putin med journalister och sade då att ”den gröna agendan” är anledningen till energikrisen – och lovade att Ryssland skulle uppfylla sina energiåtaganden. Det rapporterar Reuters.

– Sammanfattningen är, om ni har viljan, om det är så svårt för er, häv bara sanktionerna mot Nord Stream 2, som innebär 55 miljarder kubikmeter gas per år, tryck bara på knappen och allt kommer igång, sade Putin.

LÄS ÄVEN: 70 000 demonstrerade i Prag mot stigande elpriser, EU och Nato

Nord Stream 2 stoppades

Nord Stream 2 är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland som går genom Östersjön, finansierad av Gazprom och flera europeiska energibolag. Projektet startades 2011 för att utöka Nord Stream och fördubbla den årliga kapaciteten naturgas till 110 miljarder kubikmeter.

För ett år sedan byggdes ledningen – men Tyskland valde i februari att avbryta projektet. Beslutet togs några dagar innan Ryssland gick till attack mot Ukraina.

LÄS ÄVEN: Tyskland stoppar Nord Stream 2

EU och Ryssland anklagar varandra

De europeiska gaspriserna har mer än fördubblats sedan början av året till följd av att det ryska utbudet minskat. Prishöjningen har påverkat många privatpersoner i Europa negativt – och industrier har tvingats avveckla sin produktion.

Europa har anklagat Ryssland för att använda energiförsörjningen som vapen för att hämnas mot västerländska sanktioner mot Moskva – på grund av deras invasion av Ukraina.

Det spekuleras även i att Putin på det här sättet försöker vända EU-ländernas befolkningar mot sina regeringar. Oavsett det är en medveten taktik eller bara en konspirationsteori och i stället en oundviklig konsekvens av sanktionskriget, visar siffror att missnöjet med elbrist, höga elpriser och höga drivmedelspriser har fått många européer att kritisera hållningen mot Ryssland.

Ryssland avvisar att man använder gaskranen för att styra den europeiska opinionen och menar att det tvärtom är västvärlden som har inlett ett ekonomiskt krig, att deras sanktioner har hämmat driften av Nord Stream 1-ledningen och att ansvaret för om folkopinionen vänder ligger på EU-länderna själva.

LÄS ÄVEN: Orban: Europa måste bekämpa de fundamentalistiska gröna för att lösa energikrisen

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons