De västra delarna av nuvarande Polen är en gåva från Stalin till polackerna. Det säger den ryske presidenten Vladimir Putin i ett anförande idag.

Strax före lunch idag har Putin ett videosamtal med ett tiotal av sina statsråd och andra höjdare. Bland dem premiärminister Michail Misjustin, utrikesminister Sergej Lavrov, försvarsminister Sergej Sjojgu och statsdumans talman Vjatjeslav Volodin.

Som vanligt är det mest Putin som talar. De andra sitter tyst och lyssnar. Underrättelsechefen Sergej Narysjkin får dock chansen att ställa en fråga. Den är uppenbart förberedd, och handlar om att polackerna börjar misströsta den ukrainska motoffensiven.

Snart polackernas tur

Putin hävdar att Ukraina gjort massiva förluster under den motoffensiv som inleddes förra månaden, och att de börjar få allt svårare att rekrytera nya soldater att skicka till fronten.

Han tror att det därför snart blir polackernas och litauernas tur att skickas till Ukraina för att slåss mot Ryssland när den ”ukrainska kanonmaten” tagit slut. Därefter ”alla andra på listan”.

Delvis, hävdar den ryske presidenten, lockas ledarna i Warszawa av att kunna ta kontroll över västra Ukraina. De delar som tidigare tillhört Polen.

– Om polska styrkor går in i, låt säga, Liviv eller andra delar av Ukraina, så kommer de stanna där. Och de kommer förbli där för alltid, siar Putin.

Borde vara tacksamma

Putin tycker att polackerna istället för ilska borde visa tacksamhet mot Ryssland. Han gör olika historiska utläggningar och påstår att det är tack vare ryssarna som Polen är ett självständigt land idag.

– Polen slängdes bort av sina västallierade för att slukas av det tyska krigsmaskineriet, och förlorade sin självständighet och sitt statsskap. Tack vare Sovjetunionen återupprättades det, säger Putin, syftandes på andra världskriget.

Han passar på att påpeka att de västra delarna av dagens Polen tidigare tillhörde Tyskland.

– De västra delarna av dagens Polen är en gåva från Stalin till polackerna, hävdar den ryske presidenten.

– Har våra vänner i Warszawa glömt detta? Vi kommer påminna dem!

Hånar västvärldens vapen

Vladimir Putin passar dessutom på att hylla de ryska soldaterna som han menar ”utför sin plikt mot moderlandet, modigt, beslutsamt och heroiskt”.

Samtidigt hånar han de vapenleveranser från västvärlden som inte lett till något större genombrott för ukrainarna.

– Hela världen ser att den omtalade västerländska, påstått oövervinnerliga utrustningen, brinner, och ibland till och med är taktiskt och tekniskt underlägsen vapen från Sovjettiden, säger Vladimir Putin.