Ryssland inledde natten till torsdagen en omfattande attack mot grannlandet Ukraina. Rysk militär bekräftar att bomber och missiler träffat militär infrastruktur, luftförsvarsanläggningar, flygplatser och flygplan i Ukraina.

Den ryska attacken kom samtidigt som president Vladmimir Putin tidigt på torsdagsmorgonen höll ett tv-sänt tal i Moskva där han talade om en ”särskild insats” i Ukraina.

– Målet med insatsen är att skydda de människor som i åtta års tid utsatts för övergrepp och folkmord av regimen i Kiev. Därför strävar vi efter att avmilitarisera och avnazifiera Ukraina, och se till att rättvisa skipas för dem som begått ett otal blodiga brott mot fredliga invånare, inklusive mot ryska medborgare, sade Putin bland annat i sitt tal.

Han hävadade däremot att målet med insatsen inte är en fullskalig ockupation av Ukraina.

Bomber över hela Ukraina

I videoklipp och bilder som sprids i sociala medier framgår att granater, bomber och missiler träffat och träffar platser på flera platser i Ukraina. Även städer i västra delen av landet uppges vara träffade.

Den ryska generalstaben bekräftar enligt nyhetsbyrån Tass att ukrainska flygplatser och flygbaser attackerats i östra delarna av landet. Bland annat har Ryssland bombat Boryspils internationella flygplats utanför Kiev – Ukrainas största flygplats. Ytterligare fem mindre flygplatser har träffats.

Det påstås från rysk sida att Ukrainas luftförsvar snabbt ”neutraliserades” av den ryska attacken.

Ukraina försvarar sig

Ukrainas generalstab skriver på Facebook att ukrainsk militär ”håller försvarslinjerna”. Via ukrainska Telegram-kanaler påstås att Ukraina skjutit ned fem ryska stridsplan och en helikopter. Påståenden som tillbakavisas från rysk sida.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landets försvarsminister Oleksii Reznikov uppmanade i tal till nationen ukrainarna att hålla sig lugna och helst stanna hemma.

”Situationen är under kontroll, men försvaret behöver dig nu mer än någonsin”, hette det bland annat.

Tusentals ukrainare hörsammade emellertid inte den uppmaningen, utan gav sig ut på vägarna för att fly västerut, vilket snabbt skapade trafikkaos.

I hela landet har man utlyst undantagstillstånd.

LÄS ÄVEN: Tyskland stoppar Nord Stream 2
LÄS ÄVEN: Ryssland: Europa kommer få betala dubbelt gaspris