Ryssland riktade under måndagsmorgonen en omfattande attack mot Ukraina, med robotar och raketer. Attacken uppges vara en hämnd för lördagens attentat mot Krimbron.

Bland annat träffades mål i Kiev, Charkiv, Odessa, Dnipro, Zaporizjzja och Kryvyj Rih av ryska missiler, raketer och drönare. Även städer som Lviv, Ivano-Frankivsk och Ternopil i västra Ukraina, som varit relativt förskonade under kriget, attackerades, uppger ukrainska nyhetsmedier.

Karta över ryska attacker.

I huvudsataden Kiev tog civilbefolkningen skydd i tunnelbanan, undan de ryska attackerna.

Hämnd för Krimbron

Enligt Rysslands president Vladimir Putin är den massiva attacken mot Ukraina en hämnd för lördagens attentat mot Krimbron, som förbinder Krimhalvön med det ryska fastlandet. I Ryssland betraktas attentatet mot bron som ett terrordåd, och skulden läggs på Ukrainas säkerhetstjänst.

LÄS ÄVEN: Ukraina tar på sig bombdådet mot Krimbron: ”Början”

– Den här morgonen, efter ett initiativ från Försvarsdepartementet och i enlighet med den ryska generalstabens plan, riktades luft-, sjö- och landbaserade högprecisionsvapen mot ukrainska anläggningar för energi, militära kommandocentraler och kommunikation, kommenterar Rysslands president Vladimir Putin attacken mot Ukraina.

Kiev idag på morgonen. Sociala medier

– Om försök att genomföra terrordåd mot vårt territorium fortsätter, så kommer Rysslands svar bli hårt och omfattningen motsvaras av det hot de utgör mot Ryssland.

Fem människor dödades i dådet mot Krimbron, som genomfördes genom att en lastbil sprängdes på den. Det finns uppgifter om att lastbilschauffören, som namngetts som 52-årige Mahir Yusubov, lurades att köra lastbilen till Krim utan att veta att lasten bestod av en kraftig bomb.

Dådet mot Krimbron är långt ifrån det enda som utförts av ukrainska sabotagegrupper inne på ryskt territorium.

LÄS ÄVEN: USA: Ukraina bakom mord på rysk journalist

Zelenskyj: Vi har att göra med terrorister

Att ukrainsk infrastruktur, i synnerhet kraftverk och kraftledningar, var huvudsakliga måltavlor för måndagens ryska attack bekräftas från ukrainskt håll.

Faksimil

– Vi har att göra med terrorister, säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en video han laddat upp till Telegram.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland

– De vill ha panik och kaos. De vill förstöra vårt energisystem. De är oförbätterliga, säger han om ryssarna.

Vidare anklagar Zelenskyj Ryssland för att försöka vålla civila dödsoffer. Minst fem personer uppges enligt ukrainska källor ha dödats enbart i Kiev under den ryska attacken.

Tyskt konsulat träffat

Utöver infrastruktur träffades även ett flertal symboliska mål i det ryska anfallet. Tyska Bild uppger bland annat att Tysklands konsulat i Kiev attackerades.

En raket ska ha slagit ned alldeles intill EUAM-kontoret i den ukrainska huvudstaden – EU:s diplomatiska mission i Ukraina. Samnytt har kontaktat EUAM som inte kommenterar uppgifterna.

Dessutom träffades huvudkontoret för DTEK – Ukrainas största energibolag. Det förekommer även uppgifter om att raketer slagit ned vid eller nära president Zelenskyjs kontor i den ukrainska huvudstaden.