Foto: Frankie Fouganthin

Qaisar Mahmood avskedas som chef för kulturmiljöavdelningen

2.3K Shares

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat Qaisar Mahmood som fram tills nyligen var avdelningschef på Riksantikvarieämbetet. Han fick kritik för sin syn på att värnandet om det svenska kulturarvet skulle dölja ”grumliga motiv”, inte minst för att hans jobb handlar om just vården av kulturarvet. Ni visar det sig att Mahmood blivit avskedad som chef på grund av ”kränkande särbehandling” av medarbetare.

Tidigare rasade den så kallade gallringsdebatten bland Sveriges arkeologer, antikvarier, annan museipersonal och övriga historieintresserade. Den handlar om hur mycket av Sveriges kulturarv som ska sparas till eftervärlden och vad som ska skickas till skroten.

SE ÄVEN: Arkeolog ska utreda varför delar av Sveriges kulturarv skrotas: ”Danskarna skakar på huvudet”

Det var efter en krönika av Ola Wong i SvD som Mahmood kritiserades för ett flertal utspel som uppfattades som märkliga. Dels handlade det om uttalanden i Sveriges Radios ”Obs!” för två år sedan där Mahmood myntar begreppet ”kulturarvswashing” och menar att värnandet av kulturarvet kan ”dölja grumliga motiv”.

Dels handlade kritiken om en krönika från mars 2017 där Wong menar att Mahmood jämför ”sina missnöjda anställda, de nördiga auktoriteterna” med Sverige­demokraterna.

”Inte läst något om kulturarv”
Han fick jobb på Riksantikvarieämbetet 2011 då han tillträdde som enhetschef med ansvar för kulturarvsfrågor. I samband med en omorganisation 2013 fick han istället titeln avdelningschef.

LÄS MER: Sveriges kulturarvschef Qaisar Mahmood: ”Jag har inte läst något om kulturarv”

De meriter som Mahmood presenterar i sin jobbansökan från 2011 är att han ”deltar också i samhällsdebatten om kultur och identitetsfrågor genom att hålla föredrag samt då och då skriva i diverse tidningar” samt att han ”även skrivit bidrag till Mångkultur­utredningens betänkande samt ett kapitel i Riksantikvarie­ämbetets kommande rapport om mångfald, kultur och identitet.”

– Jag har läst statsvetenskap och nationalekonomi. Jag har en socionomexamen. Jag har inte läst någon poäng arkeologi på universitetet eller något om kulturarv, sa han till Samhällsnytt då.

Blir avskedad
Nu får Mahmood lämna sin post som chef för kulturmiljöavdelningen vid Riksantikvarieämbetet. Detta efter att en oberoende konsult ska ha bedömt att han utsatt sina medarbetare för ”kränkande särbehandling”.

UPPDATERING: När Samhällsnytt ringer upp Riksantikvarieämbetet vill de inte berätta vad för kränkande särbehandling Mahmood utsatt medarbetarna för utan menar att det är sekretess på det.

LÄS ÄVEN: Så går det när saker ska mångkulturaliseras

2.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.