Det muslimska landet Qatar är värdland för fotbolls-VM 2022. Nu har de släppt en lång lista med krav som ska gälla besökare och media inför mästerskapet som påbörjas den 20 november. Kraven inkluderar bland annat nedladdning och installation av spionprogram på privata telefoner – så att landets regering kan spåra dem.

Enligt Front Office Sports kräver Qatars regering att besökande fotbollsfans och anställda laddar ner två spionprogram till sina telefoner. Dessa ger regeringen tillgång till deras data.

Apparna, som heter Ehteraz och Hayya, har funktioner som kan inaktivera inställningar som telefonägaren aktiverar och sätta sig över tidigare installerad programvara. Dessutom delas all data med regeringen genom apparna.

LÄS ÄVEN: FN och Google i gemensam påverkanskampanj: ”Vi äger vetenskapen”

Norsk säkerhetschef varnar

Med anledning av detta krav tipsas nu idrottare, fans och Fifa-anställda att låta bli att ta med sina mobila enheter till Qatar.

Landet, som tillämpar sharialagar och har islam som statsreligion, har även släppt en lista över platser som media inte får sända ifrån, vilket i praktiken kommer innebära att media endast kan spela in material på arenor och spelplatser.

– Det är inte mitt jobb att ge reseråd, men personligen skulle jag aldrig ta med min mobiltelefon på ett besök i Qatar, säger Øyvind Vasaasen, säkerhetschef på NRK som är Norges motsvarighet till SVT.

LÄS ÄVEN: Staten lånar ut miljarder av svenskarnas pensionspengar till diktaturer