Åtminstone 2 500 barn till personer som anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten och är medborgare i bland annat Sverige ska enligt Rädda Barnen leva under svåra omständigheter i läger i norra Syrien. Nu vill organisationen se att de 30-tal nationer som har medborgare i lägren tar ansvar för dessa.

I december utropade den amerikanske presidenten Donald Trump seger över Islamiska staten vars ”kalifat” nu endast består av några kraftigt reducerade områden. Sedan dess har debatten kring IS-terroristers eventuella återvändande till nationer där de är medborgare rasat.

– Alla stater vars medborgare sitter fast i Syrien måste ta ansvar för sina medborgare, säger Sonia Kush, Syrienansvarig på Rädda Barnen.

– Många stater, däribland flera europeiska, måste vidta åtgärder för att trygga säkerheten för barnen och deras familjer.

Barnen offer
Enligt Kush är situationen i lägren desperat efter en hård vinter och barnens liv är i fara. Även om föräldrarna anslutit sig till terrorgruppen frivilligt är barnen ”offer i konflikten och måste behandlas så”, menar hon.

Barnen behöver nu specialisthjälp för att återhämta sig från sina upplevelser och återgå till ett normalt liv med sina familjer, skriver Rädda Barnen i sin rapport.

Svenska medborgare
Efter 2012 ska åtminstone 300 svenska medborgare ha anslutit till IS och enligt Säpo har hälften återvänt och ett 50-tal dödats. Flera av dessa har fått barn under sin tid med terrorgruppen.

För några dagar sen uppmanade Donald Trump länder varifrån IS-terrorister rest att nu ta tillbaka dem igen för att ställas inför rätta. Från den svenska regeringen har den enda reaktionen varit att svenska medborgare som rest till IS inte kan räkna med konsulär hjälp för att ta sig tillbaka till Sverige.