I ett bombdåd i förra veckan skadades ett 30-tal bostäder. Nu visar det sig att respektive hushåll får betala upp till 75 000 kronor ur egen ficka trots försäkringar.

Bombdådet skedde vid en radhuslänga i Hässelby i Stockholm och ledde till omfattande skador. Försäkringsbolagen har varit på plats för att utvärdera situationen och reparationer har inletts.

LÄS ÄVEN: En person häktad för sprängning i Hässelby

Villkoren i försäkringen gör att de boende kan tvingas betala upp mot 75 000 kronor själva. Detta ska bero på att husen i och med reparationerna blir renoverade vilket ökar värdet på bostäderna. Detta gör i sin tur att de boende själva måste stå för en del av kostnaderna.

Enligt Trygg-Hansa och Folksam är detta standard i försäkringsbranschen.

Nya hus

En del bostäder är mycket svårt skadade och det spelar ingen roll ifall detta har skett genom brand, översvämning eller brott som i det här fallet.

Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, säger sig aldrig ha stött på ett fall där hushåll inte kan ta fram pengarna och betala.

– Resultatet av i det här fallet ett hus som har sprängts sönder det är att du får ett sprillans hus, allting är nytt, och du får kanske till och med ett högre värde på fastigheten, säger han till statsradion.