sydsvenskan-faksimil-id-al-fitr

Bild: Faksimil Sydsvenskan.

Inrikes

Ramadanfest i Malmö arrangerades av hårdföra islamister – hyllas okritiskt av Sydsvenskan

Publicerad 6/18/2018
Annons

Den muslimska fastemånaden Ramandan avslutas alltid med en stor fest kallad id al-fitr. Sådana fester är numera ett vanligt förekommande inslag i den svenska stadsbilden. I Malmö togs i år folkets park i anspråk för festiviteterna som anordnades av det hårdfört islamistiska och kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. När Sydsvenskan rapporterar lyser trots detta det kritiska granskande perspektivet med sin frånvaro.

”Folkfest” basunerar den stora skånska lokaltidningen ut med antydan om att några andra än stadens invandrade muslimer skulle delta i Ramadan-avslutningen. ”Glada barn springer omkring” får vi veta och i andra sammanhang så kritiserad tobaksrök beskrivs här som stämningsskapande ”doftande” när den kommer från de muslimska männens vattenpipor.

Sydsvenskan intervjuar festdeltagare med namn som Fatme Yassinson, Peymon Azimi och Wissam Kadah. Mer traditionellt klingande namn på skånska pågar och grebbor lyser däremot med sin frånvaro.

I motsats till svenska fester som vanligtvis förläggs till helger och pågår under en dag under ett antal kvällstimmar och kanske en bit in på natten, så är det under id al-fitr dygnet runt-festande i dagarna tre som gäller. I Malmö får man än tills vidare nöja sig med ett dygns kontinuerligt festande med runt 15 000 deltagare.

Wissam Kaddah från Libanon är själaglad och säger till Sydsvenskans utsände att han aldrig hade vågat hoppas på att Sverige skulle förvandlas till något så välbekant från det gamla hemlandet. Men nu har det skett, även om id al-fitr-firandet i Malmö enligt Wissam ännu inte riktigt är i klass med det i Beirut.

Alla som Sydsvenskan intervjuar är ense om att det är en härlig muslimsk stämning och att det är fantastiskt hur festen har vuxit för varje år den har anordnats. Inga kritiska svenska röster får komma till tals i reportaget.

Journalistikens uppgift att kritiskt granska har Sydsvenskans reporter Carolina Svensson också glömt när hon rycks med i den islamiska feststämningen. Inte ens när hon stöter på Alaeddin Alqut, ordförande för Ibn Rushd som står som arrangör för årets i al-fitr i Malmö ställs några besvärliga frågor. Det har varit mycket att göra för Alaeddin och Ibn Rushd får vi veta som även arrangerat id al-fitr i Trelleborg och Kristianstad.

Ibn Rushd kallar sig för studieförbund och får stora belopp i bidragspengar från de svenska skattebetalarna. Någon studiekatalog som andra studieförbund har man inte och det har rest frågetecken kring om det inte bara handlar om en täckmantel och fasad för islamistisk opinionsbildning och aktivism i syfte att på sikt förvandla Sverige till ett muslimskt land styrt av sharia.

Ibn Rushd har fått skarp kritik för att ha bjudit in antisemitiska muslimska hatpredikanter från utlandet och för att ha delat ut pris till en islamguide som bland annat förespråkar stening till döds för otrohet.

Trots de grova övertrampen och den islamistiska agendan fick Ibd Rushd för en tid sedan extra pengar från den rödgröna regeringens kulturdepartement med Alice Bah Khunke i spetsen för att skapa en sajt mot så kallad islamofobi.

LÄS ÄVEN: Regeringens samarbetspartner mot ‘islamofobi’ gav pris till guide som förespråkar stening

LÄS ÄVEN: Islamistisk propaganda under SFI-kurs inte ett problem enligt Skolverket

LÄS ÄVEN: MSB: Muslimska brödraskapet försöker påverka det svenska samhället

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons