Den 21 december begav sig en 83-årig kvinna till bankomaten på Amiralsgatan i Malmö för att ta ut lite av sina pensionspengar. Vad hon inte visste var att en ung utländsk rånare placerat sig i närheten för att slå till mot ett lämpligt offer. Valet föll på den åldriga kvinnan som är beroende av rollator. När hon tagit ut pengarna slog han snabbt till. Det skriver Sydsvenskan.

Innan kvinnan han stoppa ned sedlarna i väskan var mannen framme och slet dem ur händerna på kvinnan samtidigt som han knuffade henne så att hon föll handlöst till marken. Hon slog hårt i bakhuvudet, började blöda kraftigt och fick föras till sjukhus med ambulans.

Åldringsrånaren visste inte att hans attack fångats på övervakningsfilm och inte heller att andra personer på platsen känt igen och kunde peka ut honom. En av dem sprang ifatt mannen och stoppade honom tills en polispatrull anlände och kunde gripa gärningsmannen.

Tidigare brottsdömd

Mannen som är i 45-årsåldern och tidigare straffad för liknande brott, ställs nu inför rätta för grov stöld och misshandel. Åklagaren har även yrkat på att mannen ska utvisas till hemlandet.

Den 83-åriga kvinnan uppgav i förhör att det var när hon vägrade släppa taget om sedlarna som mannen knuffade henne.

– Jag släppte inte pengarna. Det var ju mina pengar.

Åldringsbrott varje dag i Malmö

I snitt anmäls numera ett åldringsbrott om dagen i Malmö. Redan på 90-talet rapporterade polisen problem med åldringsbrott i staden och uppgav att en absolut majoritet av dessa begås av personer av romsk härkomst.

Merparten av dessa brott klaras inte upp. Gärningsmännen/-kvinnorna väljer avsiktligt ut gamla och sjuka brottsoffer därför att de är lätta att råna och stjäla från.

DN satte käppar i hjulen för polisen

Efter att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och tidningens journalistprofil Niklas Orrenius för några år sedan i strid med lagen tillskansade sig polisutredningar – det så kallade romregistret – kring den organiserade romska brottsligheten i landet, får polisen inte längre kartlägga denna typ av kriminalitet.

Det har resulterat i att åldringsbrottsligheten kan fortgå än mer ostört än tidigare och att den redan sedan tidigare allvarliga otryggheten för äldre i samhället ökat ytterligare..