Under juni har fem rån mot äldre skett i Kumla och enligt signalementet kan det röra sig om en och samma person. Nu går polisen ut till allmänheten och vädjar om tips. Samtidigt uppmanar man äldre att inte röra sig ensamma i staden.

För ett par veckor sen skrev Samhällsnytt om en varning som polisen i Örebro län gått ut med efter en våg av personrån i staden. Detta skedde parallellt med en varning specifikt för Kumla där äldre varit målen.

”Vi vill uppmana äldre personer att vara lite extra vaksamma på sin omgivning och gärna ha med sig sällskap”, skrev man då.

Samma dag rapporterades att en nästan 100-årig dam blivit avsliten sina guldsmycken på ett äldreboende i Skebäck utanför Örebro.

LÄS ÄVEN: Antalet personrån ökar kraftigt i Örebro – polisen avråder från att gå ensam

Då en kvinna överfölls och rånades på sin halskedja på Kvarngårdens trygghetsboende i Kumla i slutet av juni var det femte fallet bara under juni.

– Att vi haft fem liknande händelser mellan den 5 juni – 29 juni där signalementet på gärningspersonen varit liknande gör att vi har en teori om att det har varit samma person vid alla rånen. Men just nu arbetar vi på bred front och som sagt, vi ser väldigt allvarligt på det som hänt. Vi använder i princip alla resurser vi har i den här utredningen just nu, säger Per Wickberg, gruppchef på utredningsgruppen vid polisen i Hallsberg, till NA.

Nu uppmanar man allmänheten att vara observant och inte tveka att höra av sig ifall man har något tips.

Signalementet som erbjuds är en man med tunn kroppsbyggnad i 18-25-årsåldern, mellan 160 och 170 centimeter lång och som agerat ensam. Många har också beskrivit att personen lämnat platsen på cykel.

Trots den senaste tidens händelser anser Wickberg inte att äldre i kommunen behöver vara rädda. Extra uppmärksamhet uppmanar man dock till och är det möjligt bör man röra sig ute med sällskap samt söka sig till områden med mycket folk.