Fem rån mot offer under 18 på kort tid på norra Hisingen i Göteborg har gjort föräldrar i området oroliga. Då tillvägagångssättet varit detsamma befarar polisen att man har att göra med en ny liga som riktar in sig på barn.

Under de senaste veckorna har polisen fått in fem anmälningar rörande pojkar under 18 som rånats av knivbeväpnade gäng.

– Vi har fått in fem anmälningar och vi har fått en heads up. Det ligger under arbete och vi har pratat om de här rånen i gruppen, och vi har utredare som jobbar med rånen, säger Håkan Bredinge, kommunpolis på norra Hisingen, till Göteborgs-Tidningen.

13-åring rånad

För ett par veckor sen drabbades en 13-årig pojke som var på väg hem från vänner. Bara omkring 50 meter från hemmet stoppades han av fem gärningsmän som tvingade in honom i en buske. Där hotades han med kniv och man tog hans mobiltelefon och hörlurar.

Då föräldrarna började bli oroliga då han inte kom hem gick pappan ut för att möta honom. Då han närmade sig platsen flydde gärningsmännen. Han hittade sonen ihopkrupen i buskarna och skakig. ”Han bara grät”, berättar mamman.

Djupa ärr

13-åringen mår fortfarande dålig över det inträffade och vågar inte gå till skolan själv. Mamman har fått ta ledigt från jobbet för att följa med honom.

– Det är obehagligt. Man går på helspänn hela tiden och undrar när det ska hända någonting. Eller att de får veta vart vi bor och kommer hit och gör något. Man vet inte vad de är kapabla till, säger mamman.

På polisen uppger man att man känner till rånen. I dagsläget finns dock varken någon misstänkt eller gripen.