Samhällsnytt kan som första media avslöja att den artist som polisen har efterlyst misstänkt för grovt vapenbrott är Husbyrapparen Dree Low. Statsradion har tidigare prisat honom som ”framtidens artist”.

Det var på fredagen som polisen genomförde ett narkotikarelaterat tillslag mot en bostad i Stockholm. Enligt Aftonbladet påträffades ett automatvapen av modell kalasjnikov och även en pistol i samband med insatsen.

LÄS ÄVEN: Gangsterrappare lyftes fram av SR som rehabiliterad – åtalas för att ha skjutit huvudet av man

Enligt en källa till Samhällsnytt har polisen anhållit 25-årige artisten Dree Low, som egentligen heter Salah Abdulle, i sin utevaro. Abdulle är folkbokförd i det invandrartäta och enligt polisen ’särskilt utsatta området’ Husby i norra Stockholm.

Duckar polisen

Samtidigt som Abdulle är eftersökt av myndigheter publicerade han ett nytt Instagraminlägg på söndagen där han ser ut att vara ointresserad av att samarbeta med polisen och befinna sig utomlands.

https://www.instagram.com/p/CAkL2Lkgbmg/

En av Sveriges mest spelade artister

Han har i flera års tid producerat gangsterrelaterad musik men fick sitt stora genomslag förra året. Idag är han populär bland många unga och rankas som en av Sveriges mest spelade artister med miljoner spelningar hos både Spotify och YouTube. Vidare har han även ett stort inflytande på Instagram med över 135 000 följare.

Rapartistens musik handlar uteslutande om och glorifierar knarkhandel, hat mot polisen, vapen och avrättningar. Han figurerar sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat flera narkotikabrott och olovlig körning.


Kopplas till kriminellt nätverk

Abdulle kopplas i olika inlägg i sociala medier och låttexter till det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ som polisen punktmarkerar för grov brottslighet.

År 2017 rapporterade DN att flera av gängmedlemmarna i Husbys hyenor har åtalats för grova vapen- och narkotikabrott. Nedan syns artisten posera med en ledargestalt i det kriminella nätverket.


Musikvideo om att råna svenskar

Tidigare i vår lanserade Abdulle låten Mango Lassi inspelad i riskområdet Rissne i västra Stockholm. I musikvideon visar artisten upp vad som ska uppfattas som en förmögen svensk kille med guldklocka på en krog.

När killen sedan lämnar krogen förföljs han av artistens gäng som rånar honom med pistol. I låttexten sägs bland annat:

”Du får kyssa metall om din klocka är skön – du får suga på en Glock (pistol reds. anm.) som Mango Lassi”.

”Som det är Skatteverket du blir skattish”

Prisad av statsradion som ”framtidens artist”

I januari prisades Abdulle vid Sveriges Radios P3 Guldgala. Han fick priset som ”Framtidens artist”. Tidigare i år upplät även den skattefinansierade public service-aktören SVT sin plattform för att marknadsföra Abdulles musik.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg

authorimage