Enligt uppgifter i en ny rapport kryllar det av kriminella i assistansbranschen och de 62 största bolagen har anställda med kopplingar till organiserad brottslighet. Då systemet uppenbarligen inte fungerar presenterar Tidöregeringen åtgärder för att bekämpa fusket.
Försäkringskassan och Polisens nationella operativa avdelning, Noa, är två av myndigheterna bakom rapporten där man kartlagt åren 2022-2023. Rapporten baseras på ett stort antal korskörningar av myndighetsdata. Analysen visar att gängkriminella och deras familjer i stor utsträckning verkar inom assistansbranschen, både som företrädare och som personliga assistenter samtidigt som de är brottsaktiva.
Myndigheternas gemensamma underrättelsecentrum har undersökt utbetalningar av Försäkringskassans ersättningar till de runt 62 000 personer som är aktiva eller bedöms ha samröre med kriminella nätverk, så kallade kopplade individer.
De två grupperna, aktiva och kopplade, samt deras nära familjer visar tecken på ett mer utbrett missbruk av socialförsäkringen i jämförelse med en normalpopulation. De har också över 300 miljoner kronor i skulder till Försäkringskassan.
– Systemet fungerar uppenbarligen inte i dag och behöver regleras, säger en källa med insyn i regeringens arbete.

I rapporten avslöjas bland annat att omkring hälften av alla assistansanordnare hade kopplingar till organiserad brottslighet, fyra av tio brukare kunde möta personliga assistenter med koppling till organiserad brottslighet och 89 procent av alla brukare som hade bolag som anordnare fanns på bolag som hade anställda kopplade till organiserad brottslighet.
Den kartlagda brottsligheten består bland annat av överdrivna vårdbehov för brukaren, assistans som inte utförs, arbetstagare som tvingas återbetala sin lön, brukare och anställda som saknar rätt att vistas i Sverige samt osanna dokument från arbetsterapeuter, läkare och andra professioner.
LÄS ÄVEN: Syriansk klan i Södertälje döms för omfattande assistans-fusk
– Vården och omsorgen är infiltrerad av den organiserade brottsligheten. Assistansbranschen är särskilt utsatt eftersom det går att göra väldigt stora pengar om man använder assistansbolag för att begå brott, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, till statstelevisionen.
Persson konstaterar att det är vanligt att kriminella har anställningar som personliga assistenter.
– Det är viktigt för personer som lever på brottsvinster att ha en vit inkomst på pappret. Det tror vi på Ekobrottsmyndigheten kommer öka nu när vi har större möjligheter att ta egendom från personer som vi bedömer lever på brottsvinster, säger hon.

Presenterar åtgärder
På tisdagen presenterade Tidöregeringen åtgärder för att bekämpa infiltreringen och välfärdsbrottsligheten.
Åtgärderna som föreslås och ska utredas består av att föreslå en ny ordning för hur assistansersättning följs upp, se över om anhörigassistans ska regleras, föreslå åtgärder för att säkerställa att redovisad assistans faktiskt har utförts och ta fram förslag på en inspektion som ska säkerställa att verksamheter som bedrivs enligt LSS är säkra och har god kvalitet.
– Personlig assistans är en frihetsreform som aldrig får utnyttjas på fel sätt. Med denna utredning ser vi över hur brott inom personlig assistans hindras, och vi skapar samtidigt bättre förutsättningar för att tillgodose individuella behov, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
– Vi har länge efterfrågat åtgärder för att åtgärda välfärdsbrottsligheten där vi sett en enorm ökning de senaste decennierna, inte minst inom den personliga assistansen. De kriminella gängen omsätter mer på att plundra välfärden än på narkotika och utvecklingen kräver nu att vi ger berörda myndigheter kraftfulla verktyg för att bekämpa felaktiga utbetalningar, fusk och kriminalitet, säger Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Pressträffen:
LÄS ÄVEN: Invandrarfamiljen lurade till sig 20 miljoner i assistansfusk