På fredagen avslöjas att den rapport Sveriges geologiska undersökning, SGU, utfört på beställning av näringsdepartementet med en konsekvensanalys av produktionsstopp för Cementa i Slite på Gotland mörkats då den inte gett önskat resultat.
Det är Peter Wennblad på Svenska dagbladet som begärt ut relevanta handlingar.
Misstankar som bekräftades.
I en lång Twittertråd går Wennblad igenom turerna med analysen som skulle lämnas in till näringsdepartementet senast den 20 augusti, vilket också görs men publicering för allmänheten stoppas på grund av ”önskemål från departementet”.
Tidigare i veckan rapporterade Svenska dagbladet om rapporten.
I rapporten konstaterar SGU att det är helt orealistiskt att ersätta den gotländska kalken med sten från andra täkter i Sverige. Dels finns få andra aktiva täkter, dels kan det ta flera år att utveckla cement med sten av annan kemisk sammansättning. Att återuppta brytning i äldre, stängda täkter är heller inte möjligt. “Givet att det ska gå att genomföra pågående och planerat bostadsbyggande, infrastrukturprojekt, vindkraftsutbyggnad, drift av underjordsgruvor och så vidare, är alternativet att merparten av kalkstensråvara, cement eller betong behöver importeras.”
[…]
SGU varnar för att “de samhällsekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenserna som ett snabbt stopp för verksamheten i Slite innebär är mycket stora. Bedömningen baseras på Sveriges behov av cement under både kort och lång sikt för såväl industriändamål, infrastruktursatsningar, husbyggnationer och klimatomställningsarbeten. Den värdekedja där cementen från Slite är bas är inte förberedd för den omställning det skulle innebära, och forskningen visar att cement med stor sannolikhet kommer vara en viktig komponent i betong under överskådlig tid.”
Vidare skriver SGU att en omställning till import sannolikt medför att Sveriges globala miljöavtryck ökar, något den rödgröna regeringen vanligtvis brukar bry sig om. Man konstaterar till och med att “genom att möta landets behov av cement med en fortsatt inhemsk produktion skulle Sverige följa de intentioner som är förenliga med Parisavtalet och Agenda 2030”.
Ytterligare en konsekvens skulle vara stora varsel i bygg- och anläggningsindustrin.
Rapportens slutkläm:
Det som nu sker med svensk cementproduktion är ett exempel på hur man kan inducera kritikalitet för en råvara helt på egen hand.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.