Samhällsnytt kunde nyligen berätta att Oscarsgalan nu inför rasbiologiska krav för vilka filmer som kan kandidera till utmärkelsen ”bästa film”. Det är inte längre filmens kvaliteter som ska bedömas utan skådespelarnas hudfärg, kön och sexuella läggning. Nu flaggar Filminstitutet i Sverige som håller i Guldbaggegalan för att man vill följa det amerikanska exemplet.

LÄS ÄVEN: Nya regler för Oscarsgalan – bara filmer som uppnår mångfaldskrav kan vinna

Svenska Filministututet har sedan tidigare en lång kravlista som måste vara uppfylld för att pengar till en filmmakare ska beviljas. Det handlar bland annat om kön och hudfärg med honnörsord som ”mångfald” och ”representation”.

Nu vill institutets vd Anna Serner ta ytterligare ett steg och, inspirerad av USA, införa rasbiologiska krav på filmer som kan kandidera till utmärkelsen ”bästa film” på Guldbaggegalan. Hon säger samtidigt att de svenska raskraven kan komma att bli ännu hårdare än de amerikanska som hon kallar ”tandlösa”.

– Vi kan inspireras och göra reglerna ännu lite bättre.

Genomgående gäller att meritokratiska kriterier som kompetens, erfarenhet och talang hos skådespelare men också för de som arbetar bakom kameran ska ersättas med krav på hudfärg.

Även innehållet i manus ska bedömas utifrån dessa kriterier – för att kunna kandidera till ”bästa film” måste handlingen vara rasorienterad, spegla människor med viss hudfärg eller sexuell HBTQ-läggning alternativt ha ett feministiskt budskap.

– Det kan handla om vilka berättelser som berättas, vem som spelar rollerna och vem som står bakom kameran. Vi tycker att det måste ske en förändring, förklarar Serner.

Hon ska nu sätta sig ner med representanter för filmbranschen för lägga fram Filminstituetets krav på vilka filmer som framgent ska kunna nomineras till en Guldbagge för ”bästa film”. Tanken är att de gamla urvalskriterinerna baserade på kvalitet ska vara fullt ut ersatta med nya ras-, kön- och hbtq-relaterade kritier till 2024

Kraven innefattar även mångfald bland produktionspersonal och i marknadsföring.

Filmens producent behöver tillmötesgå minst hälften av kraven för att kunna nomineras till galans tyngsta pris, det för bästa film. Mångfaldskraven ska slussas in gradvis och träda i kraft fullt ut vid galan 2024. Men redan nästa år ska enligt Serner vissa av kraven vara på plats.