El_Chapo_in_U.S._1 (1)

Joaquin ”El Chapo” Guzman in fängenskap i USA. Foto: Immigration and Customs Enforcement

Utrikes

Rättegången mot ”El Chapo” inledd – jurymedlem petad då han var ”ett fan” av drogkungen

Publicerad 11/7/2018
Annons

En potentiell jurymedlem i den gigantiska rättegången i New York mot den mexikanske drogkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman petades av domaren i tisdags, efter att jurymedlemmen efterfrågat Guzmans autograf. Mannen föddes i Colombia men har bott i USA i 20 år.

Han berättade för rätten under hans intervju att han kände till drogsmugglingen eftersom han föddes i Medellin, hemstad till världens före detta största knarklangare Pablo Escobar.

Mannen berättade även att han gillade kriminaldrama på TV men insisterade att det inte skulle påverka hans omdöme om han väljs till jurymedlem.

Ville ha autograf
Men i tisdags ska han ha frågat en säkerhetsvakt vid domstolen om Guzmans autograf. Han togs in igen till förhör av domare Brian Cogan, där han erkände sin förfrågan om autografen.

– Jag är lite av ett fan, svarade mannen medan Guzman bröt ut i ett leende.

Åklagaren motsatte sig jurymedlemmen medan försvaret vill ha kvar honom, men domare Cogan valde att peta honom från tjänstgöringen.

Oroliga för sin säkerhet
Detta skedde under den juryuttagningens andra dag och av nästan 60 intervjuer har ännu ingen utsetts medan 27 har avfärdats, inklusive fem som var oroliga för sin säkerhet.

En av dessa var en ung kvinna som domaren beskrev ha gråtit högt i hallen och berättat att hennes mor sagt att ”de måste flytta och skaffa ett nytt hus”. Guzman skrattade när han hörde det.

– Hon är orolig att pressen på hennes mor kan vara skadlig för hennes hälsa, sa Cogan innan han befriade henne från juryplikten.

Fick panikattack
Andra som fick gå var en som fick en panikattack och togs till sjukhus, en Michael Jackson-imitatör som ansågs vara för igenkänningsbar samt en man som gillade en ”el Chapo”-macka vid hans jobb som han menade kunde göra honom identifierbar.

Tolv jurymedelmmar och sex ersättare kommer väljas som ska avgöra om Guzman, som anklagas för 25 år av kokainsmuggling till USA, är skyldig till elva fall av smuggling, vapenbrott och pengatvätt.

Rättegången förväntas bli den dyraste av alla federala domstolsprocesser i USA:s historia.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
437Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons