En av försvararna kommer in i salen. Foto: Egor Putilov

Rättegången mot Rocky: Åklagaren antyder att Rockys sällskap tafsade på kvinnor

561 Shares

Den uppmärksammade rättegångens första dag bjöd på flera överraskningar. Bland annat – målsäganden personligen dök upp i rättssalen till mångas förvåning. Ännu en oväntad vändning blev när åklagaren antydde att det var Rockys sällskap som tafsat på kvinnor från rapartistens klipp – och åberopade en sms-konversation till stöd för det. Läs Samhällsnytts reportage om första dagen i förhandlingen som innefattar åklagarens sakframställan, ett förhör med målsägande och försvarets invändningar.

I fredags gick den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ut på Twitter med ett påstående att målsäganden i målet befinner sig ”på semester” i Iran och inte kommer att närvara vid rättegången. Vidare menade han att målsägandens uppehållstillstånd i Sverige därför bör rivas upp – eftersom han befinner sig i landet som han sökte skydd ifrån.

Påståendet spreds stort på sociala medier och sågs av många som ett skäl att underminera målsägandens trovärdighet i målet. Till saken hör att Migrationsverket prövar alla afghanska asylärenden mot förhållanden i Afghanistan som anses vara afghanernas hemland – oavsett hur lång tid de tillbringade i Iran. Därmed innebär detta att endast en resa till Afghanistan eventuellt skulle leda till ett återkallat uppehållstillstånd. Även på den andra punkten visar sig alltså Hanif Bali ha haft fel – Jafari har infunnit sig vid rättegången och blev förhörd under eftermiddagen.

På förmiddagen fick åklagaren tid för sin sakframställan. Oväntat nog antydde han att de kvinnor som hörs klaga på att någon tafsade på deras rumpa i slutet av ett klipp som publicerats av Rocky egentligen menade någon i Rockys sällskap, och inte Jafari med vännen. Till stöd för detta åberopade han flera sms-konversationer som ska visa en tveksam kvinnosyn som rådde i Rockys sällskap:

Vidare har två övervakningsfilmer från restaurangen Max som visar inledningen av bråket spelats in. Av filmerna framgår att rapartisten med följe ställt sig vid ett hörn bakom en pelare – precis utanför kamerornas upptagningsområde. Där stod de i flera minuter. Sällskapet hävdar i polisförhör att de försökte få igång elsparkcyklar, men andra filmer i målet visar att det inte fanns några elsparkcyklar där de stått. På övervakningsfilmen syns hur Jafari med sin vän samtalar med Rockys ”livvakt” under två tillfällen – var för sig. Men redan den andra gången använder ”livvakten” våld för att knuffa Jafari.

När han vänder – för att fråga varför ”livvakten” beter sig på det här sättet enligt egen utsago – knuffas han igen med kraft och sedan lyfter mannen honom i halsen. Det var vid det tillfället som hans hörlurar som hänger på nacken gick sönder och ”livvakten” därmed skadade sig.

En annan överraskning är att målsäganden verkar ha ett jobb – i motsats till påståenden från Leif GW Persson som framfördes i söndags i Expressen där kriminologen hävdade att det är ”ytterst osannolikt” att Jafari betalade för hörlurarna med egna pengar samt antydde att han försörjer sig genom brott.

Målsäganden har begärt ett skadestånd på totalt drygt 135 tusen kronor – 10 tusen avser inkomstbortfall på grund av att inte kunde arbeta. Hans arbetsgivare ska dock ha vägrat att ge något intyg på grund av rädsla för trakasserier och medieuppmärksamhet i detta hårdbevakade ärende. Enligt Jafari tjänar han 600 kronor per dag genom ett jobb som diskare.

I målsägandeförhör hävdar Jafari att attacken mot honom inleddes med att någon slog honom med en flaska i bakhuvudet. Till stöd för detta har åklagarsidan presenterat ett kompletterande rättsintyg som tar sikte på tre ytliga skärskador på ett öra som inte bedömdes initialt. I rättsintyget slås det fast att utseendet på skadorna talar starkt för att de uppkom till följd av våld med ett eggvasst föremål – t ex krossat glas.

På begäran av målsägandebiträdet spelades en av filmerna som visar attacken upp med låg hastighet. Där kunde man se, enligt biträdet, att Jafari försökte lämna platsen innan attacken påbörjades, men hindrades av ”livvakten”. Om detta bevis står sig kan försvarssidan få svårare att hävda nödvärn från sina klienters sida.

Försvarssidan har under sin sakframställan tryckt på att deras klienter hade grunder att misstänka att Jafari och hans vän hade vapen – bland annat därför att de verkade vara ”orädda” för sällskapet och fortsatte att följa efter dem och be om att få sina hörlurar tillbaka. Advokaterna menade att Rocky som kändis har rätt att förvänta sig oprovocerade våldsattacker. I ett främmande land som Sverige hade de ingen möjlighet att realistiskt uppskatta hur farliga Jafari och hans vän var – och därför var deras våldsanvändning rimlig och proportionell.

De djupa sårskadorna på Jafaris armar förklaras med att han föll på grus när rapstjärnan kastade honom på marken – detta trots att det inte syns något grus på videoklippen. Den andra versionen är att en glasbit har fastnat i Rockys skor – och orsakat skadorna när artisten har trampat på Jafaris armar. Dessutom påpekade försvaret att polisen inte har lyckats att hitta de åtalades DNA på glasbitar.

Försvarssidan har åberopat två nya vittnen som ska höras under torsdags eftermiddag.

Rättegången startade med en försening på en halvtimme i Stockholms tingsrätts säkerhetssal på grund av att säkerhetskontrollen inte lyckats kontrollera alla som ville besöka rättegången i tid. Förutom ett stort pressuppbåd med journalister från alla stora internationella medier blev även den anslutande salen för åskådare fullsatt – en del av dem som ville besöka rättegången fick inte plats.

Utanför tingsrätten demonstrerade en kvinna som var kritisk mot svenskt rättsväsende och ville att Trump skulle komma till Sverige och ansluta sig till henne:

Även stämningen i rättssalen skiljde sig något från det vanliga: de tre åtalade var till synes på gott humör, såg avslappnade ut samt flinade mot varandra. Det såg ut som att de var vana vid medieuppmärksamheten. Målsäganden Jafari verkade tvärtom vara väldigt spänd och såg gråtfärdig ut vid flera tillfällen. När han utfrågades om vilka konsekvenser attacken hade haft för honom betonade han särskilt att klippen där han misshandlas spreds till miljontals människor – likaså rykten om att han är en ”dålig person”.

Rättegången avbröts vid kl. 17 på grund av att de två rättstolkar som tolkade till persiska blev trötta. Förhandlingen återupptas på torsdag kl. 8.30. Då kommer Jafari att frågas ut av försvarssidan. Även de åtalade och vittnen kommer att förhöras.

LÄS MER: Åtal mot Rocky – Rapstjärnan ska ha försökt hugga offret i ansikte med glasflaska

561 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.