lukasjenko

Foto: RIA Novosti archive, image #1047080 / Egor Eryomov / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 – Okras, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Rätten att lämna Belarus begränsas

Publicerad 6/2/2021
Annons

I kölvattnet av de senaste månadernas oroligheter i Belarus har många lämnat landet. Nu inför Alexandr Lukasjenko hårda begränsningar av rörelsefriheten.

Enligt landets gränskontroll har många ansökt om att få lämna Belarus med hänvisning till att man fått uppehållstillstånd i ett annat land. Från och med nu kommer dock ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett annat land inte vara tillräckligt för att få lämna landet, utan det måste vara ett permanent sådant.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko hotar översvämma Europa med migranter och droger

”Ett tillfälligt uppehållstillstånd är inte ett skäl att resa utomlands”, skriver den belarusiska gränskontrollen i ett uttalande. Från oppositionen fördömer man beslutet och kallar det ett självklart lagbrott. Lämna landet landvägen är tillåtet endast var sjätte månad. Flygtrafiken är dock öppen som vanligt även om antalet utländska destinationer har minskat efter att Belarus nyligen tvingade ner ett Ryanairplan.

Presidentval utlöste protester

Det var efter valet i augusti i fjol protester bröt ut. President Lukasjenko som styrt landet sedan 1994 utropade sig till segrare och påstod att han vunnit med mer än 80 procent av rösterna. Redan i december infördes resetrestriktioner med hänvisning till pandemin, vilka nu alltså skärps ytterligare.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko tvingade ned Ryanair-plan i Belarus – grep regimkritisk journalist

I ett uttalande skriver oppositionsledaren Svetlana Tikanovskaja, som befinner sig i exil, att det måste bli slut på Belarus ”statliga terror, förföljelse och tortyr”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons