kasakstan-oroligheter-feat

Bild: Faksimil Twitter / YouTube.

Utrikes

Regering avgår efter folkliga protester mot stigande bränslepriser

Publicerad 1/6/2022
Annons

I Sverige knyter medborgarna näven i fickan när bensin- och dieselpriserna höjs, nu senast med en krona litern vid årsskiftet på grund av regeringsbeslut om ytterligare ökad inblandning av dyra, lågeffektiva och motorskadliga biodrivmedel. I Kazakstan ser det annorlunda ut. Regeringen avgår nu efter omfattande folkliga protester mot kraftigt höjda priser på drivmedel.

Protesterna har varit så omfattande att regeringen ansett sig nödsakad att utlysa undantagstillstånd med utegångsförbud som sträcker sig två veckor fram i tiden. Men demonstrationerna upphörde inte och bara timmar senare meddelade president Kasym-Zjomart Tokajev sin och regeringens avgång.

Missnöjesyttringarna började i landets västra delar efter att bensinpriset på kort tid fördubblats och spred sig sedan snabbt över hela landet. Videobilder visar hur kravallpolis i bland annat huvudstaden Almaty konfronterar demonstranterna. Runt 200 personer uppges ha gripits av polisen. Flera demonstranter uppges ha dödats av polisen natten mot torsdagen. Ett antal poliser ska också ha skadats i sammandrabbningarna.

Chockgranater och tårgas

Polisen satte in chockgranater och tårgas mot demonstranterna efter att dessa inte velat skingra sig efter uppmaning. Rund 5 000 personer uppges ha deltagit i demonstrationen i Almaty. Hur många som tagit till gatorna i hela landet finns det inga säkra siffror på.

Myndigheterna uppges ha stängt ned det mobila nätet för telefon- och Internet-trafik och blockerat användning av flera kommunikationsappar. Detta för att försvåra för demonstranterna att organisera sina aktioner.

Rykten är i omlopp att demonstranter planerar att storma den federala regeringsbyggnaden och attacker mot lokala myndighetsbyggnader uppges redan ha skett. Den avgående presidenten lade i ett uttalande skulden för protesterna på vad han kallar “destruktiva individer som vill underminera vårt samhälles stabilitet och enighet”. Han medgav dock att det finns viss grund för missnöjet och att samtal ska inledas om demonstranternas ”socioekonomiska krav”.

Bland annat utlovas ett pristak på bensin på 50 tenge (cirka 1 krona) litern. Landets provinsstyren har också fått instruktioner om att hårdare övervaka prisutvecklingen på bensin, diesel och andra ”socialt viktiga” förnödenheter.

Omfattande korruption

Det är oklart varför drivmedelspriserna nu stigit så kraftigt i landet då man har omfattande egna oljetillgångar och en stor del av landets kraftigt växande ekonomi grundar sig på export av oljeprodukter. Ett av landets största problem är dock den omfattande korruptionen som etablerades under den tid Kazakstan var en del av det kommunistiska Sovjetunionen och som efter unionens fall varit svår att komma till rätta med.

Efter självständigheten har landets styre påmint mycket om det tidigare sovjetiska. Den förre presidenten, Nursultan Nazarbajev, styrde landet med närmast totalitär makt mellan 1991 och 2019. Efterträdaren Tokajev handplockades sedan av Nazarbajev som sin efterträdare som beskrivs i huvudsak dennes marionett. Den politiska eliten i landet har tillskansat sig merparten av det välstånd som en växande ekonomin fört med sig medan stora delar av befolkningen lever under knappa omståndigheter.

Tidigare folklika protester har slagits ned brutalt. För tio år sedan sköts ett stort antal demonstranter ihjäl i staden Zhanaozen, samma plats där de nuvarande protesterna startade.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons