morgan johansson almedalen

Morgan Johanson (S). Foto: Poltikerveckan Almedalen.

Inrikes

Regeringen använder gamla siffror för kostnader för familjeåterförening

Publicerad 1/25/2019
Annons

En av den nya C- och L-stödda regeringens prioriteringar är att göra Sveriges migrationspolitik ännu generösare då man vill underlätta för familjeåterförening. Antalet migranter och kostnaderna man angett för detta i debatten är dock daterade och de nya anger långt högre antal och belopp.

Enligt de nya reglerna förväntas anhöriga till mer än 20 000 invandrare i sommar få rätt till familjeåterförening och uppehållstillstånd. Prognosen från Migrationsverket är 7 700 fler anhöriginvandrare fram till 2021 samt en mindre ökning av asyl på 1 000 personer – siffror som nu visar sig vara gamla.

LÄS MER: Migration: Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU

Enligt Expressen överlämnade Migrationsverket i måndags nya siffror om familjeåterförening till justitiedepartementet, siffror som inte presenterats. I debatten under veckan kring de liberaliserade migrationsreglerna har den nytillträdde migrationsministern Morgan Johansson (S) hänvisat till en gammal prognos.

Beställdes av tjänsteman
Knappt en halvtimma efter att talman Andreas Norlén meddelat att Stefan Löfven (S) skulle nomineras till statsminister igen beställde en tjänsteman på regeringskansliet en konsekvensanalys av de nya mer generösa reglerna vilken skulle levereras senast fem dagar senare. Analysen levereras samma fredag som Löfven röstades fram till statsminister.

Ökat antal och kostnader
Den gamla prognosen är från september 2018 och där står alltså 7 700 fler. I den nya analysen har siffran reviderats upp till 10 100, och då räknar man med att inte alla som beviljas uppehållstillstånd i Sverige faktiskt flyttar hit. Räknas dessa med ligger det totala antalet på 11 900, förutsatt att Migrationsverket tilldelas de resurser man begärt.

Även kostnaderna har reviderats upp. I september 2018 beräknades de till 910 miljoner kronor fram till 2021, i den nya analysen till 1 365 miljarder kronor.

Dessutom tros mörkertalet vara stort och Migrationsverkets tidigare prognoser har ofta visat sig vara opålitliga.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons