Utrikesminister Ann Linde påminde svenska folket på torsdagen att regeringen arbetar intensivt med att få hem de så kallade svenska IS-barnen.

Enligt hjälporganisationen Röda korset har fånglägret al-Hol i Syrien befinner sig omkring 70 000 personer kopplas till terroristorganisationen Islamiska staten. Av dessa fångar uppskattas att någonstans mellan 60-70 personer är barn till föräldrar med svenskt medborgarskap som ännu inte har rest till Sverige.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan anordnade stödkonsert för IS-barns rätt att komma till Sverige

På torsdagen upplät statsradion sin plattform för Röda korset att utöva påtryckning mot regeringen och svenska myndigheter genom att yttra kritik mot att dessa gör för lite för att få hem ’IS-barnen’ i lägret, trots att det finns flera oklarheter om barnen.

Regeringen arbetar intensivt

Nu har utrikesminister Ann Linde svarat på kritiken och hon är tydlig med att det pågår ett intensivt arbete för att föra barnen till Sverige.

– Vi har ju en väldigt nära dialog med EU-länderna som är i samma situation som vi. Vi pratar med dem hela tiden, och anledningen till att det inte är fler barn omhändertagna och hemtagna beror ju på att det är så här otroligt stora problem, berättade Linde för statsradion.

Några av de problem som regeringen nämner handlar om svårigheter att identifiera barnen och även få klarhet vilka som är barnens vårdnadshavare. Men trots oklarheterna slår Linde fast att regeringen vill försöka få hem så många barn som möjligt.

LÄS ÄVEN: Kristersson om IS-barnen: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”