Regeringen har under lång tid misskött utbetalningarna till kommunerna för tvångsanvisningen av så kallade ensamkommande flyktingbarn. En skuld på fem miljarder kronor har ackumulerats liksom ett stort kommunalt missnöje med den S-ledda regeringens sätt att hantera saken. Inför den stundande valrörelsen har finansminister Magdalena Andersson (S) nu beslutat betala av hela skulden på ett bräde.
Regeringen har från lokalpolitiskt håll fått hård kritik för att man varit snabb med att driva igenom lagstiftning för att tvinga kommunerna att ta emot migranter men desto långsammare med att hålla löftet att ersätta kommunerna för de stora kostnader detta påtvingade mottagande medfört. Men nu har finansdepartementet fått order av Magdalena Andersson att reglera skulden i sin helhet.
Finansministern vill inte svara på frågor från media om var hon hittat de fem miljarderna. Hon hänvisar i stället till att Sverige “har stora överskott i statsfinanserna” och intygar att inga andra statligt finansierade samhällstjänster ska bli lidande på grund av beslutet.
Eftersläpningarna från regeringen till kommunerna har även kritiserats av Riksrevisionen som fastslagit att detta fått konsekvenser för kommunernas möjligheter att fullgöra sina andra åtaganden gentemot kommuninvånarna, utöver att ta emot de ‘ensamkommande’.
Socialdemokraterna, som fick en bottennotering i en av de senaste opinionsundersökningarna, vill av allt att döma inte ha med sig den här kritiken från kommunpolitiker, väljare och granskande organ som ballast in i valrörelsen.
Formellt tas de fem miljarderna upp som en engångspost i den vårändringsbudget som presenteras i mitten av april.