Regeringen dementerar anklagelser om att under helgen ha använt statsflyget för att ta sig från Stockholm till Göteborg för att där valkampanja. Istället tog statsminister Magdalena Andersson, justitieminister Morgan Johansson och finansminister Mikael Damberg bussen.

Det var i söndags som Philip Syrén, tidigare moderat kommunpolitiker och numera analytiker på Stiftelsen Fritt Näringsliv, skrev en anklagande tweet.

”Ska man till exempel få använda regeringsplanen för valkampanjande? Det verkar statsministern, Morgan Johansson och Mikael Damberg gjort idag”, twittrade han.

Anledningen var att han med hjälp av ett automatiserat program noterat att ett av de flygplan regeringen har till sitt förfogande flugit från Stockholm till Göteborg under söndagen, samma dag som de tre statsråden åkte dit för att valkampanja.

Försvarsmakten ansvarar för statsflyget, som används av bland annat kungafamiljen och regeringen. Det får dock bara användas för officiella uppdrag.

Dementerar

Samnytt har varit i kontakt med flera personer på regeringskansliet som dementerar anklagelserna. Inget statsråd befann sig ombord på planet när det landade i Göteborg. Däremot befann sig Magdalena Andersson ombord när planet lyfte igen med den norska huvudstaden som ny destination.

”Statsflyget åkte från Stockholm till Göteborg i syfte att där hämta statsministern för vidare färd till det informella nordiska statsministermötet i Oslo. Statsministern, justitie- och inrikesministern samt finansministern reste inte med statsflyget till besöket hos sjöpolisen i Göteborg, utan tog sig gemensamt dit med buss”, skriver Jenny Ryderstedt på regeringskansliets presstjänst i ett mejl.

Enligt Per Strängberg, pressekreterare hos Damberg, åkte de tre statsråden bil och buss till Göteborg från tre olika orter i Sverige.