I en rapport från Finanspolitiska rådet får regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) trots ett flertal anmärkningar godkänt. Bristen på en plan för en normaliserad politik då pandemin väl lagt sig är man dock desto mindre imponerade över.

Enligt expertmyndigheten har miljardrullningen under pandemin varit i stort sett rätt.

– Det har blivit ganska lagom. Åtgärderna ligger inom ramverket och det finns resurser kvar att sätta in om det skulle behövas, säger Lars Heikensten, tidigare riksbankschef och vd för Nobelstiftelsen, som lett utredningen till Dagens Nyheter.

Kritik

Regeringen får dock inte enbart ros, på flera punkter utdelas även stark kritik. Detta gäller bland annat den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgifterna som man anser har varit slösaktig. Andra punkter som dragit ned omdömet är sena besked, långa handläggningstider och ändrade villkor.

Ytterligare en punkt som gett upphov till oro är att regeringen trots stora avsteg från budgetmålen inte redovisat någon plan för att normalisera finanspolitiken efter att pandemin är över och återgå till överskott.

– Regeringen ska förklara vad avvikelsen beror på och hur den ska åtgärdas. Det är ett viktigt inslag i det finanspolitiska ramverket, säger Lars Heikensten.

160 miljarder

Samtidigt oroar man sig för att oppositionen genom ett utskottsinitiativ i riksdagen tidigare i vintras drev igenom nya utgifter i statsbudgeten.

Kostnaderna för regeringens stödåtgärder i fjol kostade omkring 160 miljarder kronor. Underskottet i de offentliga finanserna väntas stiga från 3,1 procent av BNP under 2020 till 4,5 procent i år, vilket i så fall blir det djupaste hålet i statsfinanserna sedan 90-talskrisen.