Maximalt åtta personer får delta i en offentlig sammankomst – det meddelade regeringen vid en presskonferens på måndagseftermiddagen. Statsminister Stefan Löfven (S) underströk att det inte är en rekommendation utan ett regelrätt förbud och lagbrott att bryta mot.

Sjudkoms- och dödstalen i covid-19 stiger på nytt i vad som har beskrivits som en andra våg av epidemin. För bara några dagar sedan beslöt regeringen att alla restauranger och andra utskänkningsställen måste upphöra med att sälja alkohol efter klockan 22 på kvällen och stänga en halvtimme efter det.

LÄS ÄVEN: Regeringen torrlägger landet – alkoholförbud på krogen efter 22

På måndagens presskonferens meddelades ytterligare restriktioner som ska böra gälla från den 24 november. Den mest långtgående inskränkningen i medborgarnas frihet blir att sammankomster med fler än åtta deltagare förbjuds. Den tidigare gränsen var 50 personer.

Löfven uppmanade också allmänheten i vad han kallade ”en skarp och tydlig signal” att sluta gå på gym, gå till biblioteket och anordna middagsbjudningar hemma.

Inga hemmafester

Därefter tog inrikesminister Mikael Damberg (S), som medverkade på distans, till orda. Hans besked var att ”det duger inte” att nattklubbar på nytt har öppnat och att människor anordnar hemmafester.

På plats vid presskonferensen fanns även socialminister Lena Hallengren (S) och bostadsminister Per Bolund (MP) som kompletterade med detaljer kring de nya restriktionerna.

På distans medverkade också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson som intygade att de åtgärder regeringen föreslår behövs, detta eftersom ”smittspridningen nu åter kommer över oss med stor kraft”.

Förbudet måste formellt godkännas av riksdagen innan det träder i kraft. Det senaste dygnet uppges 42 personer ha avlidit med covid-19.

Fortsatt nattsvarta siffror för handeln

Redan med tidigare restriktioner, förbud och allmän oro bland medborgarna har såväl restaurangnäringen som handeln drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin. Fortsatt alarmerande siffror för handeln rapporteras nu från näringslivsorganisationen Svensk Handel.

– Det är väldigt dystert och det blir inte bättre, säger vd Karin Johansson i en kommentar till SvD