Morgan Johansson press

Morgan Johansson (S). Foto: Regeringskansliet

Inrikes

Regeringen föreslår slopad straffrabatt – 11 år efter SD

Publicerad 7/21/2021
Annons

På onsdagsförmiddagen höll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för personer mellan 18-20 år som begår allvarlig brottslighet. Vidare ska regeringen se över regler för mängdrabatt. Sverigedemokraterna kommenterar att detta sker elva år efter att de har föreslagit samma sak.
”Vänstern – alltid trea på bollen när det kommer till brottsbekämpning”, skriver Mattias Karlsson (SD).

Samtidigt som Sverige nästintill varje vecka skakas av skjutningar, bombdåd och mord ökar nu det politiska trycket på att lagstiftningen ska skärpas.

LÄS ÄVEN: Efter polismordet och skjutningar – förtroendet för Löfven ökar

I dagsläget har en åtalad och dömd 18-årig brottsling en straffrabatt med omkring 50 procent. Enligt det förslag som regeringen presenterar ska myndiga brottslingar dömas till fler och längre straff om brotten har ett minimstraff på ett år fängelse. Det ska även vara möjligt att döma ut livstidsstraff för personer 18-20 år, rapporterar SVT.

– Huvudregeln är att har du minimistraff i straffskalan på minst ett års fängelse tas straffreduktionen för unga bort, sade Johansson.

Vidare ska det inte krävas starkare skäl än normalt för att döma unga myndiga till fängelse vid återfall eller artbrott. Förslagen väntas träda i kraft 1 januari 2022 och beräknas kosta 450 miljoner kronor per år – detta för att bland annat kunna bygga ut häkten och fängelser.

Regeringen meddelar att man även att man tillsätter en utredning som ska se över reglerna för mängdrabatt. Den ska redovisas 2023.

SD har drivit förslaget sedan 2010

SD-toppen Mattias Karlsson kommenterar regeringens förslag med att partiet har drivit samma fråga sedan riksdagsinträdet år 2010. Detta genom tidigare riksdagsledamot och numera Samnytts medarbetare Kent Ekeroth – men övriga partier aldrig tidigare varit intresserade utan tvärtom avvisat SD: förslag.

”Gradvis vann vi över fler och fler partier. Till slut formerades en majoritet i riksdagen som enades om ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt genomföra förslaget och idag lanserar regeringen förslaget som om det vore deras egen idé. Vänstern- alltid trea på bollen när det kommer till brottsbekämpning”, skriver Karlsson.

LÄS ÄVEN: Löfven om gängskjutningen med skottskadade barn: ”Blir förtvivlad”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons