0
Inrikes

Regeringen försvarar att kommun låter Ibn Rushd-topp tvinga på elever ”antirasistisk” kurs

Publicerad 9/24/2020
Annons

Tidigare i sommar berättade Samhällsnytt att Bodens kommun och Rädda Barnen med hjälp av skattebetalarnas pengar genomför en ”antirasistisk” kampanj med obligatorisk närvaro för att lära ut ”rätt värdegrund” till eleverna. Samhällsnytt avslöjade att ansvarig hos Rädda Barnen är en asylaktivist tillika styrelseledamot i islamistkopplade Ibn Rushd. Regeringen har fått frågan huruvida de med anledning av detta avser att vidta några åtgärder.

Det var i början av juli som vi uppmärksammade att slöjbärande Anna Waara är initiativtagare och även styr projektet genom sin tjänst hos Rädda Barnen. Vid sidan om det uppdraget är hon även engagerad i att sprida hat mot Sverigedemokraterna. I rekryteringen till tjänsten som projektledare till ”pedagogiskt anti-rasistiskt projekt” skämtar Waara om att man ”kanske kommer reta upp en rasist eller två”.

LÄS ÄVEN: Kommun och Rädda Barnen tvingar på elever ”antirasistisk” kurs med SD-hatande islamist

Söder: ”Kopplingar till Muslimska brödraskapet”

Samhällsnytt kunde även visa hur Rädda barnen radar upp flera områden på vilka man säger sig vilja motverka och förebygga rasism, men den utbredda rasismen mot svenskar och växande svenskfientligheten lyser med sin frånvaro i styrdokumenten.

Det gemensamma projektet mellan Bodens kommun och Rädda Barnen som inleddes vid höstterminens start fick tidigare riksdagstalmannen Björn Söder (SD) att agera genom att i riksdagen uppmärksamma Samhällsnytts avslöjande.

Söder frågade utbildningsminister Anna Ekström (S) huruvida hon avser att vidta några åtgärder för att förhindra att företrädare med kopplingar till Muslimska brödraskapet engageras i projekt inom svensk skola.

Ministern ser inget problem med Ibn Rushd

Ekström besvarade Söders fråga med att lägga fokus på att Rädda Barnen som håller i den ”antirasistiska” kursen uppfyller kraven som politiskt och religiöst obunden organisation. När det gäller faktumet att projektet drivs av Waara som är styrelseledamot i Ibn Rushd och har uppfattningen att SD är definitionen av rasism vill Ekström inte vidgå att det skulle vara oroväckande information.

Detta med hänvisning till en rapport som menar att Ibn Rushd följer mål och villkor. Vidare avslutar utbildningsministern med att meddela att regeringen ”fortsätter arbetet för en utbildning präglad av skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag”.

När det gäller de uppgifter som Björn Söder framför om att ett skolprojekt genomförs av en person som utöver engagemang i Rädda Barnen också är verksam inom studieförbundet Ibn Rushd, kan nämnas att även den sistnämnda organisationen fått statsbidrag, från Folkbildningsrådet.

Vidare visar en rapport från Folkbildningsrådet från 2019, När tilliten prövas. En studie av studieförbundet Ibn Rushds samhällsbidrag av professor Erik Amnå, att Ibn Rushd bidrar till att uppfylla målen för folkbildningen. I rapporten anges exempel på svagheter och felsteg i verksamheten, men statsbidraget har enligt studien inte använts på ett felaktigt sätt i förhållande till statsbidragsvillkoren.

Regeringen fortsätter arbetet för en utbildning präglad av skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag.


Ibn Rushd-toppen Anna Waara. Foto: Faksimil Twitter

Ibn Rushd förlorar bidrag

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur det hårt kritiserade studieförbundet i flera kommuner har förlorat ekonomiska bidrag. Sverigedemokraterna, som har tagit initiativ till att frysa utbetalningar, påtalar att studieförbundet har bjudit in antidemokratiska föreläsare. Vidare kritiseras förbundet för antisemitism, homofobi, kvinnohat och för att försöka bygga upp ett islamiskt parallellsamhälle i Sverige.

I början av september rapporterade Samhällsnytt hur Sverigedemokraterna i Göteborg efter idogt arbete fick med sig Socialdemokraterna, de borgerliga och lokala Demokraterna om att frysa bidragsutbetalningar till Ibn Rushd.

LÄS ÄVEN: SD stoppade bidrag till islamistiskt förbund: ”Ska inte ha en enda krona”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons