magdalena-theodor-feat

BIld (M.A.): Frankie Fouganthin.

Inrikes

Regeringen fortsätter anklaga SD för psykmord i Almedalen

Publicerad 8/26/2022
Annons

Tidigare på fredagen uppmärksammade Samnytt hur utrikesminister Ann Linde (S) lägger skulden på Sverigedemokraterna för mordet på 64-åriga psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan och för att C-ledaren Annie Lööf nu uppges ha varit mördarens egentliga måltavla. Trots massiv kritik för att vara ett osmakligt sätt att politiskt exploatera en tragedi fortsätter den socialdemokratiska regeringen vad kritikerna menar är vulgärretorik.

I ett filmat uttalande i statstelevisionen hävdar statsminister Magdalena Andersson (S) att det är Sverigedemokraternas fel att C-ledaren Annie Lööf kan ha varit Almedalsmördarens primära mål.

– Annie Lööf har varit väldigt rakryggad i sitt motstånd mot Sverigedemokraterna och har också fått väldigt mycket hat med anledning av detta. Det går ju inte att blunda för när hon nu kan ha varit en måltavla.

Statsministern anser också att SD:s partiledare Jimmie Åkesson lägger skulden för mordet i Almedalen på mordoffret. Det bakomliggande resonemanget är att Åkesson anklagat Annie Lööf för att ha haft ett högt tonläge i den politiska debatten. Genom att kritisera C-ledaren för detta menar Andersson att Åkesson pekar ut Ing-Marie Wieselgren som skyldig till sitt eget mord.

Andersson anser vidare att Åkesson genom att rikta kritik mot Lööfs höga tonläge själva ”implicit” ägnar sig åt att hota henne och därigenom också legitimerar mordplaner av det slag som den psyksjuke Theodor Engström nu misstänks för.

I nästa stund får statsministern en fråga om vad man kan göra för att minska hot och våld mot politiker. Hon svarar då att ”det handlar ju väldigt mycket om tonläget”. Hon säger vidare att Sverigedemokraternas kanaler har ett ansvar för att uttrycka sig så att man inte triggar psykiskt sjuka personer att begå mord.

Även Annika Strandhäll (S)

Även klimatminister Annika Strandhäll (S) som nu är nästa minister ut att beskylla Sverigedemokraterna för den konstaterat psyksjuke Theodor Engströms brutala knivmord under politikerveckan i Almedalen.

Det hätska tonläget har förhöjts sedan uppgifter kom på torsdagen om att Centerledaren Annie Lööf tilldelats en offentlig försvarare i rättegången mot Theodor Engström, detta föranlett av att hon ska ha varit den som han egentligen haft för avsikt att mörda.

Tillskrivs desperation efter senaste opinionsmätningarna

De senaste opinionsmätningarna som visar att Socialdemokraterna när valrörelsen går in i sitt slutskede backar kraftigt och att Sverigedemokraterna tvärtom ökar ännu kraftigare, tros ha skapat en stämning av desperation i Rosenbad och på Sveavägen 68 och vara en bidragande orsak till att ledande socialdemokrater nu gör övertramp av det här slaget.

Klimatminister Annika Strandhäll (S) är tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S) de statsråd som fått skarpast kritik för att använda sina konton i sociala meder till att piska upp hets och hat mot oliktänkande.

I likhet med utrikesminister Ann Linde (S) får klimatminister Annika Strandhäll (S) hård kritik för sitt påhopp:

Det ifrågasätts också om det bara är ett sammanträffande eller finns någon annan förklaring till att Annie Lööf dras in i den här rättsprocessen precis nu i valrörelsens slutskede så att Sverigedemokraternas kritik mot Centerpartiets ultraliberala migrationspolitik – partiet vill ge upp till 30 miljoner människor från tredje världen uppehållstillstånd i Sverige – kan avledas till en metadebatt om mord och mordhot i stället för att behöva bemötas i sak.

LÄS MER: Ann Linde anklagar SD för psyksjuks mordplaner på Lööf – väcker avsky

Får draghjälp av media att skuldbelägga SD

Regeringen får nu också draghjälp av media att peka ut Sverigedemokraterna som skyldiga till mordet i Almedalen och att Annie Lööf varit mördarens verkliga måltavla.

I SVT:s Politikbyrån på torsdagen efter att SD-ledaren frågats ut, lyftes Ann Lindes kritiserade tweet fram utan att kritiseras. Den legitimerades i stället med att SD:s kanal på Youtube Riks i ett antal inslag raljerat om Annie Lööf och Centerpartiets politik. Inbjuden att kommentera var vid sidan av SVT:s egna medarbetare endast åsiktsjournalisten My Rohwedder från S-kopplade Aftonbladet, en tidning som samma dag gett utrymme åt Ann Linde att oemotsagd försvara sin tweet.

På fredagen får regeringen också understöd från profilerat SD-fientliga Dagens Nyheter. Även här legitimeras utrikesministerns för osmaklighet kritiserade tweet med att Riks ägnat ett stort antal inslag åt att kritisera Annie Lööfs politik.

SD-ledaren, Jimmie Åkesson, har avfärdat kritiken mot sitt parti och Riks och karakteriserar i ett svar den socialdemokratiska utrikesministerns påhopp som ”så lågt, osmakligt och ovärdigt att man häpnar”.

Dagens Nyheter angriper också den konservativa sidans yttrande- och åsiktsfrihet mer allmänt. I sociala medier är den redan strakt begränsad till följd av dessa aktörers vänsterliberala ägare. Men hos den ledande yttrandefrihetsaktören Flashback är det fortfarande högre i tak i den politiska debatten, något som DN vänder sig emot – även Flashback kan lastas för mordet i Almedalen och mordplanerna på Annie Lööf, menar man.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons