På tisdagen uttalade sig justitieminister Gunnar Strömmer (M) om kampen mot den organiserade brottsligheten. Strömmer framförde att den nya regeringen bektraktar gängkriminella som inhemska terrorister.

I samband med den sista dagen av konferensen Folk och försvar talade justitieminister Gunnar Strömmar (M) om hoten inifrån – däribland våldsbejkande extremism och organiserad brottslighet.

LÄS ÄVEN: S-kommunen: Miljonsatsning på fritidsgårdar ska stoppa skjutningar

Förra året noterades ett nytt rekord i antal dödsskjutningar. 63 personer sköts ihjäl och samtidigt är brottsuppklarningen för dessa dödliga skjutningar enbart en bit över 20 procent.

Nu vill den nya regeringen se en nationell strategi mot organiserad brottslighet. Ett sådant upplägg finns redan när det gäller terrorism och våldsbejkande extremism men ingenting mot gängkriminalitet. Vidare ska polisen få uppdrag att öka sin operativa förmåga.

– I grund och botten handlar det om att vi och polisen vill se en ökad brottsuppklarning och säkerställa att när vi tillför mer resurser så får vi också bättre resultat och högre leverans.

Strömmer framförde även att gängkriminella ska betraktas som inhemska terrorister.

– Jag tvekar inte att kalla de grövsta brottslingarna för inhemska terrorister.

Han radar upp olika skäl till sitt ordval.

– De har ett våldskapital som de inte är rädda för att använda. De är likgiltiga inför konsekvenserna för oskyldiga tredje män. De är beredda att påverka myndigheter och andra offentliga aktörer för att fatta beslut eller avstå från olika åtgärder. Där har vi en rad olika skäl till varför det är legitimt att betrakta dem som inhemska terrorister, säger Strömmer till Expressen.

LÄS ÄVEN: Finlands president orolig för att landet ska gå i Sveriges spår