palestina-pengar

Michael Künne, PRESSCOV picture agency, CC BY-SA 3.0 / Riksbanken

Inrikes

Regeringen halverar biståndet till Palestina

Publicerad 1/13/2023
Annons

Regeringens och Sverigedemokraternas omläggning av det svenska biståndet, och att man överger enprocentsmålet, kommer innebära betydligt mindre pengar till vissa länder. Ett av dessa är Palestina dit det svenska biståndet kan minska med upp till 60 procent.

I stället för att upprätthålla enprocentsmålet kommer biståndet att ligga på ett fast anslag om 56 miljarder kronor per år under tre år framåt. Summan är en liten nedgång på 1,4 miljarder jämfört med 2022 men 3,7 miljarder mer än 2021.

Den nya regeringen vill se andra prioriteringar och att mer av pengarna går till Ukraina.

LÄS ÄVEN: SD vill återkalla erkännandet av Palestina – får nej av M

På Sida börjar man nu se över vilka förändringar som blir nödvändiga.

– Vi behöver se över de avtal som vi har och minska ner helt enkelt. Det betyder att det är avtal som kommer att behöva sägas upp och omförhandlas. Det är inte möjligt att minska ner så mycket annars, säger Marie Nordlund, ekonomichef på Sida, till DN.

Halverat bistånd

Flera länder kommer få se sina svenska bistånd minska rejält. Ett av dessa är Palestina dit pengarna beräknas minska mellan 40 och 60 procent. Även pengarna till FN krymper.

LÄS ÄVEN: Svenskt bistånd bidrar till palestinska terroristlöner – Ann Linde (S) kallar det ”socialbidrag”

Ytterligare en konsekvens blir att anslagen till information och kommunikation minskar med omkring 80 procent, vilket innebär mindre pengar till informationsverksamheten hos exempelvis Röda korset och Svenska Afghanistankommittén.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons