På en pressträff på tisdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att man inför ytterligare åtgärder för att dämpa smittspridningen i samhället.

På tisdagsmorgonen rapporterade Samnytt att Folkhälsomyndigheten inte längre anser att vaccinpassen är tillräckliga och att fler åtgärder behövs.

Enligt statsminister Magdalena Andersson (S) befinner sig Sverige i ett bekymmersamt läge med en ökad spridning av den nya mildare omikronvarianten och en ökad belastning på sjukvården.

Hon menar att det nu är dags att alla tar sitt ansvar och återgår till en mer begränsad tillvaro som i pandemins början samt anpassar oss efter den nya verklighet som råder.

Andersson uppmanar alla som inte vaccinerat sig att göra det, och de som gjort det att ta en tredje dos.

Nya åtgärder

Hemarbete uppmanas nu, på restauranger införs krav på sittande servering och en meters avstånd, även för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för 20-500 deltagare gäller enbart sittande publik och för 500+ gäller vaccinpass, begränsning av trängsel i butiker och köpcentrum samt för fritids och kulturaktiviteter där tio kvadratmeter per person krävs.

Deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus avråds fram till och med den 16 januari, platsbokning blir obligatoriskt på vissa tåg och bussresor, max 50 personer i lokaler som upplåts för privata sammankomster och begäran av negativt PCR-test vid inresa till Sverige.

Socialminister Lena Hallengren (S) medgav att vaccinen inte är speciellt bra på att dämpa smittspridningen, men att det inte råder någon tvekan om att vaccin skyddar mot svår sjukdom och död.