På en pressträff på tisdagen med bland andra statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten ytterligare så kallade försiktighetsåtgärder.

Utöver statsministern deltog även socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Enligt Andersson måste alla nu ta sitt ansvar för att pandemin ska kunna hanteras. Framför allt gäller det att vaccinera sig, menar hon.

Regeringen inför ett trestegsprogram med restriktioner och begränsningar som införs successivt beroende på hur allvarlig man bedömer att situationen är.

Steg ett

Steg ett införs redan i morgon, onsdagen den 8 december, och innebär bland annat en uppmaning att förhindra trängsel, undvika kollektivtrafik och stora folksamlingar samt använda munskydd i trånga miljöer som kollektivtrafiken. Arbetsgivare uppmanas göra det möjligt att delta i möten digitalt och i viss mån införa hemarbete.

Steg två ska kunna införas om det blir en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning. Steg två innebär bland annat mer hemmajobb och att vaccinpass krävs för fler verksamheter.

Ett tredje steg innebär en situation med mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning och innebär bland annat att begränsa sina sociala kontakter, inställda evenemang för barn och ungdomar och begränsade öppettider på serveringsställen.

Regeringen kommer i morgon att remittera ett förslag om vaccinpass på restauranger och gym.

15 000 döda

Sedan i fredags har sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats. Sammanlagt har nu 15 177 personer avlidit i covid-19 och 1 219 557 smittats, en ökning med 7 412 fall sedan i fredags.

7 212 687 personer fått minst två doser vaccin vilket motsvarar 79,8 procent av Sveriges befolkning som är tolv år eller äldre.

Sverige ett frågetecken

På tisdagsmorgonen hävdade Aftonbladet att Sverige är ett av de minst ”covidfarliga” länderna just nu.

– Det är mycket svårt att svara på. Vi hade en besvärlig situation i början av pandemin. Det finns en möjlighet att vi klarar oss så bra nu på grund av att vi var hårt drabbade då, att vi har någon typ av populationsimmunitet sedan dess, säger virologen Niklas Arnberg.