På onsdagen meddelade SCB att inflationen fortsätter att öka och tillsammans med det matpriserna. Samtidigt står det klart att just livsmedelspriserna ökat en bra bit över 20 procent bara under det senaste året. Nu begär finansminister Elisabeth Svantesson (M) ett möte med matkedjorna.

Under det senaste året har matpriserna i Sverige gått upp 22,1 procent – den snabbaste ökningen sedan 1950-talet. Framför allt är det priserna på mjölk, ägg, ost och grönsaker som har blivit dyrare. Samtidigt finns misstankar och vissa indikationer på att vissa handlare tar tillfället i akt och höjer priserna onödigt mycket.

LÄS ÄVEN: Inflationen och matpriserna fortsätter öka

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson till TT.

Finansministerns budskap till ICA, Axfood och Coop är hur man kan hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och säkerställa att ingen passar på att höja priserna i det här läget.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Inget pristak

Ett pristak, som Vänsterpartiet föreslagit, är dock inte aktuellt.

– Det är i grunden ett ganska populistiskt förslag som inte fungerar i praktiken, säger Svantesson.

LÄS ÄVEN: S och V vill hålla möte med matjättarna – får stöd av SD-topp

Inflationen ligger dubbelt så högt i Sverige som i grannländerna Norge och Danmark. Här har också matpriserna stigit betydligt mer.

Norskt prisstopp

När den norska marknadens tre matjättar, Norgesgruppen, Rema 1000 och Coop, varslade om och genomförde prisökningar på uppåt tio procent stod priserna kvar på samma nivå hos Kiwi, Norgesgruppens lågpriskedja.

Detta ledde till att både Rema 1000 och Coop valde att följa efter och sänkte sina priser tillbaka till den tidigare nivån.

Ungerskt pristak

I Ungern har ett pristak införts på basvaror som ägg, mjölk och potatis:

LÄS ÄVEN: Skenande matpriser får svenskar att handla i Norge