På fredagsförmiddagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att kraven för att få svenskt medborgarskap höjs. Vidare vill regeringen även att medborgarskap ska kunna återkallas.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, presenterade förslagen om höjda krav vid en pressträff.

LÄS ÄVEN: Regeringens budskap till migranterna: Kom inte hit

Enligt migrationsministern behöver Sverige uppvärdera och stärka medborgarskapet. Hon sa att ”medborgarskap är något man ska förtjäna”. Bland förslagen finns krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap men även egenförsörjning och skärpta krav på “hederlig vandel”.

– Medborgarskapet ska betyda någonting. Det behöver uppvärderas såväl rättsligt som symboliskt, säger Maria Malmer Stenergard (M).

LÄS ÄVEN: Sverige delade ut FLEST medborgarskap i EU – i förhållande till sin storlek

Riva medborgarskap

Regeringen och SD vill även att medborgarskap ska kunna återkallas i framtiden. Men det kräver att grundlagen ändras och därför ska en grundlagsutredning tillsättas.

LÄS ÄVEN: SD: ”Riv kriminella invandrares medborgarskap”

– Exempelvis om man fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder, som om man ljugit eller om man är ett hot för Sveriges säkerhet, berättar Linda Lindberg (SD).

Se hela pressträffen:


LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD – stoppa utfärdandet av nya medborgarskap!”