Diskussionen kring en eventuell höjd EU-avgift för svenskarna – i samband med Storbritanniens utträde ur unionen – har länge varit aktuell. Nu säger den svenska regeringen i stället ja till att låta EU införa särskilda federala skatter på exempelvis plast. Denna beskattning kommer inte medlemsländernas parlament eller medborgare att kunna påverka. Man kallar skatterna för ”nya EU-avgifter”.

Regeringen meddelar att de öppnar för att EU skaffar sig egna inkomstkällor som ett sätt att hålla nere den svenska EU-avgiften. I praktiken innebär detta att man vill tillåta EU att införa unionsomfattande skatter på exempelvis plast. Detta skulle göra plastprodukter dyrare i bland annat Sverige – och kallas ”plastavgift” – utan att svenska medborgare har något att säga till om.

– Vi riskerar att få ett väldigt svårt förhandlingsläge där det kommer att vara mycket tryck på att man vill höja EU:s budget och att därmed vår avgift skulle höjas. Om det då finns andra sätt att se till att avgiften hålls nere, så tycker vi att man kan vara öppen för detta, säger EU-minister Hans Dahlgren till SR.

Enligt förslaget ska 20 procent av intäkterna från EU:s handel – med utsläppsrätter och en ny EU-skatt på plastförpackningar – gå direkt till EU:s budget. Det skulle kunna ge EU tio miljarder euro extra varje år.

Medborgarnas shoppingvanor ska fylla hål i EU-budget

Medborgarna som handlar plastprodukter i butikerna kommer således att stå för att fylla hålet i EU:s budget – i stället för att öka Sveriges och andra EU-länders medlemsavgift. Om förslaget blir verklighet är det första gången EU får makten att federalt beskatta medlemsländernas medborgare.

Sverigedemokraterna hade tre ledamöter på plats i finansutskottets sammanträde när frågan diskuterades. I riksdagens protokoll från mötet står det att SD visade stöd för regeringens redovisade ståndpunkt i frågan.

De partier vars samtliga närvarande ledamöter reserverade sig mot förslaget är Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.